Прочитај ми чланак

Дејан Павићевић: Заједничко управљање на Јарињу и Мердару

0

На основу споразума о интегрисаном управљању административним прелазима, прво на Јарињу и Мердару биће спроведена два пилот пројекта.
Формирање прелаза неће личити на границу нити је намера да се зарад било каквих интереса праве границе према Косову, него ће то бити контролни пункт, каже Дејан Павићевић.

Шеф београдског тима за дијалог са албанским властима из Приштине Дејан Павићевић изјавио је да ће на прелазима Јариње на северном Космету и Мердаре код Куршумлије бити спроведена два пилот-пројекта на основу споразума о интегрисаном управљању административним прелазима.

„Формирање прелаза неће личити на границу нити је намера да се зарад било каквих интереса праве границе према Космету, него ће то бити контролни пункт који ће омогућити у првом реду нама да успоставимо јасну контролу како би се лакше борили против криминала и других ствари“, рекао је Павићевић агенцији Бета.

Спровођење пилот-пројеката најављено је на састанку премијера Србије Ивице Дачића и Хашима Тачија у Бриселу.

Павићевић је навео да је споразум о интегрисаном управљању прелазима договорен и да такав какав је мора бити и примењен.

„Нажалост, другу опцију немамо. Сматрам да се може наћи позитиван аспект у свему“, рекао је Павићевић.

Упитан да ли ће примена споразума бити могућа на северу Космета, где се Срби томе оштро противе, Павићевић је одговорио да потпуно разуме и саосећа са Србима са севера Космета.

„Знам да је за њих то јако тешко и ми ћемо са њима разговарати и покушаћемо да им објаснимо целу ситуацију. Надамо се да ћемо наићи на разумевање и позитиван став о томе, јер ово није уперено против њих, нити је намера да се зарад било каквих интереса праве границе према Косову“, рекао је Павићевић.

Павићевић је навео да ће Еулекс имати извршну улогу на свим административним прелазима на којима ће бити примењиван концепт заједничког управљања.

„Еулекс ће бити тај који ће у складу са својим извршним овлашћењима обављати контролу путника и робе, јер Београд од почетка инсистира на извршној улози Еулекса“, рекао је Павићевић.

Шеф београдског тима за дијалог са албанским властима из Приштине најавио је и наставак разговора о техничком функционисању и истакао да Београд наставља да инсистира да Еулекс има извршну функцију на прелазима.

 

(РТС)