Прочитај ми чланак

Даница Грујичић најавила: Свако ко не жели да донира своје органе биће РЕГИСТРОВАН

0

Мислили смо да је Златибор Лончар најгори али Даница Грујичић је прешла ниво.

Министарка здравља Србије Даница Грујичић рекла је да је нови закон о трансплантацији органа спреман и да подразумева добровољно давалаштво органа, али да ће они који не желе да дају своје органе, бити регистровани и тај ће се регистар водити преко Управе за биомедицину.

Она је на конференцији за медије испред билборда „Најважнији позив у животу“, у оквиру истоимене кампање, у Дечанској улици, казала да је у Правилнику о установљавању мождане смрти измењена дефиниција као потпуни престанак рада ћелија и ткива у људском организму.

„Оно што је добро јесте да смо дозволили да Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње и Институт за кардиоваскуларне болести Каменица имају право да пресађују срце и искрено није ми било јасно како је до сада њима било забрањено да то раде, поготово с обзиром на то што се Клинички центар Србије није најбоље организовао поводом те трансплантације“, истакла је Грујичић.

Према њеним речима, Војномедицинска академија ће добити право да ради трансплантацију јетре и бубрега, Клинички центар Србије ће моћи да ради трансплантацију јетре, бубрега и срца.

„Остаје нам још да решимо трансплантацију плућа. Одређени број колега је био на обуци, међутим то захтева једну посебну технологију, тако да ћемо морати да видимо када то може да почне“, закључила је министарка и позвала грађане да постану даваоци органа.

Заменица директора Сектора за остваривање здравствене заштите у иностранству Републичког фонда за здравствено осигурање Даница Лукић рекла је да је највећи проблем здравственог система Србије недостатак давалаца.

„У Србији тренутно имамо око 800 одраслих пацијената и 30 деце који чекају трансплантацију бубрега. Око 90 одраслих чека трансплантацију јетре и око 40 трансплантацију срца“, нагласила је Лукић.

Како је указала, за оне врсте трансплантације које се не раде у Србији држава упућује на лечење у иностранство, иако је држава обезбедила сва потребна финансијска средства за ту врсту лечења, Србија се ипак налази у тешкој ситуацији, јер нема кадаверичних донатора.

„Сви инострани центри захтевају размену органа, сви трансплантациони центри захтевају да се у одређеном року дат орган врати држави која је примила пацијента и дала орган“, казала је Лукић.

У оквиру кампање, коју организују Министарство здравља, РФЗО и Хемофарм група и њена фондација, испод билборда је постављена столица на висини од око метар и по, на којој је седела Славица Обрадовић, која већ годинама чека на трансплантацију јетре.

Столица ће остати на том месту, како би ту могао да седне било ко ко чека органе, како би скренуо пажњу на потребу за донорима органа.

Говорећи о кампањи „Најважнији позив у животу“, генерални директор Хемофарма Роналд Зелигер рекао је да „не желимо да људи као што је Славица, која девет година чека трансплантацију јетре, јер се то може десити свакоме од нас“.

Он је изјавио да је 20 пута већа шанса да неко прими орган, него да ће он сам бити донатор.

„Зато сам ја поносни власник немачке донаторске картице и сматрам да једном када преминемо, сви ми треба да будемо донатори органа, како би се наши органи могли искористити за добробит других“, закључио је Зелигер.