Прочитај ми чланак

Док министарка само прича о укидању листе чекања, пацијенте враћају без термина…

0

Упркос најавама министарке здравља проф. др Данице Грујичић, да је захваљујући новој јединственој платформи за заказивање, листама чекања на преглед магнетном резонанцом (МР) у Србији коначно дошао крај, пацијенти и даље не могу да добију слободан термин, оног дана кад им лекар специјалиста напише упут. То је случај и са пацијентима који су у хитном стању.

У Универзитетском клиничком центру Србије (УКЦС), али и у већини других здравствених установа, оболели добијају посебне датуме за заказивање МР, а снимање се накнадно чека.

Заказивање половином месеца

“Упут за снимање магнетом добио сам од специјалисте у Клиничком центру 30. новембра, и истог дана отишао да закажем. Када сам дошао на Одељење радиологије, сестра на шалтеру ми је рекла да не заказују. Потом ми је објаснила да дођем половином или крајем овог месеца и да ће тек тада можда бити заказивање термина за снимање”, револтирано је за Нова.рс испричао Велимир Перовић (55), из Београда.

Иако је из Министарства најављено да хитни случајеви неће бити уписивани на листе чекања већ одмах прослеђени на ову дијагностику, Перовић, којем је од болова потпуно одузета десна рука, очигледно није приоритет.

“Давно сам имао један удес, због чега сада трпим последице. Нажалост одразило се на десну страну тела. Рука ми је потпуно одузета, трпим страшне болове, а магнет је једини начин да се постави дијагноза и да коначно добијем терапију. Међутим, због дезорганизације система здравства, морам да чекам до краја месеца, па да тек тада чујем за кад ћу добити термин за снимање, што је срамота. Потпуно је јасно зашто људи одустају и одлазе да се лече приватно. Министарка најављује укидање листи чекања на магнет, па ево јавно је питам зашто не могу већ данас да одем у Клинички и завршим ову дијагностику?”, пита Перовић.

Укидање листи чекања, остаје само бајка

Наиме, 1. децембра ове године, само дан након што је овај пацијент добио одговор у УКЦ Србије, да му је прво потребан термин за заказивање, па тек онда за снимање, министарка здравља, као и директор УКЦС, проф. др Милика Ашанин, представили су јавности “нову платформу за јединствену листу заказивања за магнетну резонанцу и резултате ревизије листе чекања”. Они су том приликом истакли да за 12 сати рада свака магнетна резонанца може да уради 24 прегледа, као и да је крајњи циљ укидање листе чекања.

„Задовољство ми је што ће после шестомесечног рада оживети софтвер који је направљен за то да се раздвоје они пацијенти који су хитни од оних пацијената који регуларно треба за три, четири или шест месеци, да добију своје контролне налазе. Ово је потпуна новина и овај софтвер ћемо касније користити и за сва остала листе заказивања. Надам се да више неће бити листе чекања“, рекла је пре само неколико дана Грујичић.

Одговорност за проблем са листама чекања, који је и најболнија тачка пацијената у Србији, она је, међутим, пребацила управо на њих.

“Констатовали смо да је неких 20 одсто пацијената, у жељи да осигура себи преглед, заказало на два места истовремено. Исто тако 30 одсто њих су они који треба да добију контролу за шест месеци, годину дана“, рекла је министарка.

Најављена платформа ће за почетак радити само за београдске магнетне резонанце, после Нове године се укључују и УКЦ Крагујевац, где се тренутно на снимање чека до краја 2025., и УКЦ Ниш, а од маја месеца и УКЦ Војводина, у којој је последњи уписани пацијент на реду за магнет кичме, тек крајем новембра 2024. године.

Директори криви за чекање?

Након што у УКЦ Србије није успео да закаже магнет, наш саговорник остао је без дијагнозе до даљег, а за то би, према речима министарке, требало да одговара директор установе.

“Уколико се деси да из неког разлога пацијент чека, жалбе нека пошаље кабинету министарства. Директно ће бити одговорни директори клиника и начелници радиолошке службе”, рекла је она, али одмах потом и нагласила да је оптерећење у Клиничком центру Србије велико јер раде далеко више од осталих центара у земљи.

Подсетимо, у нашој земљи на листама чекања за различите операције, интервенције, снимања, тренутно је близу 77.000 људи, а спискови су најдужи на ортопедским и кардиоваскуларним клиникама.

На наша питања о пацијентима који чекају МР дуже од две године, као и о датумима за заказивање ове дијагностике, на које оболели такође чекају, али и о позивању на одговорност директора установа, нисмо добили одговоре из Министарства здравља, ни од управе УКЦ Србије.

Последњи термин за МР крај 2025.

Установа Преглед Последњи термин на листи

УКЦ Крагујевац Магнет кичме 02.06. 2025.
Магнет мале карлице 09.09.2025.
Магнет главе 01.10.2025.
Магнет мускулаторног система 15.01.2025.
Магнет абдомена 08.05.2025.
Магнет дојки 22.11.2024.

УКЦ Ниш Магнет кичме 24.11. 2024.

УКЦ Војводине Магнет кичме 27.10.2024.
Магнет мале карлице 14.08.2024.
Магнет главе 16.11.2024.
Магнет дојки 22.08.2024.