Прочитај ми чланак

ДАН МЛАДИХ САНЏАКА: Месић – Милошевић је крив за рат у бившој Југославији

0

Дан младих Санџака – 5. април био је повод за свечану седницу Бошњачког националног већа (БНВ). Специјални гост на седници био је последњи председник Председништва бивше Југославије Стјепан Месић.

Овај дан као празник младих установило је БНВ као спомен на одлуку родитеља бошњачких младића да одбију регрутацију и мобилизацију тадашње ЈНА „за рат против Словеније, Хрватске и других југословенских народа“. Месић је позван да сведочи о том времени и „какве су последице изазване неушествовањем Бошњака у рату против Словеније, Хрватске и других“.

Месић је оценио да је рат могао избегнут да је режим Слободана Милошевића одустао од промене граница.

-НЈегов циљ био је стварати велику Србији, етнички чисту, а да би то постигао он је морао освајати туђе територије. На реду је била Хрватска, БиХ, а за Црну Гору и обе покрајине рачунао је да је то Србија – нагласио је Месић и додао да је Милошевић „варао свет да се бори за Југославију, а варао је и Србе да ће живети у једној држави. Никада није рекао да ствара велику Србију, само је Србима у БиХ и Хрватској рекао да ће сви Срби живети у једној држави“. Устврдио је да Милошевића „Словенија није много занимала, јер тамо није било много аутохтоних Срба“ па је због тога тај рат био врло кратак, „али је зато био Крвав у Хрватској, бруталан у Босни, а на крају се и Косово купало у крви и то све због једне лоше политике“.

Оценио је да је рат „врло крвав, преко 100 хиљада мртвих, а границе се нису промениле ни за један милиметар“.

– Сад имамо ратне последице, велика мрж ја и разорена привреда. И сада, то морамо решити у овом постконфликтном периоду. Треба да сарађујемо, сви ратови су завршени миром, па морамо и овај задњи рат завршити на цивилизован начин – нагласио је Месић и додао да је „најбољи начин да се дође до функционисања између земаља бивше Југославије да се убрза улазак у ЕУ, јер тада мотива за сукобе неће бити“, а они „који не желе брзо уједињење штете својим државама, али штете и Европи као целини. Када дође до европског уједињења решена су два питања: Европа постаје велики господарски фактор и Европа ће искључити рат као политичко средство“.

Месић је поручио да је потребно да се користе средства којима располаже ЕУ, ради побољшања стандарда оних делова који нису имали прилику да се развијају и да би придруживањем балканских земаља ЕУ и Европа добила нову позицију у свету.