Прочитај ми чланак

Дачић: Важно је да Србија буде јака

0

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је договор који је у Москви финализован између премијера Србије Александра Вучића и министра одбране Русије Сергеја Шојугуа од историјског значаја.

epa04534532 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) and his Serbian counterpart Ivica Dacic (C) arrive for a meeting in Moscow, Russia, 19 December 2014. Ivica Dacic is on a working visit to Moscow.  EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ивица Дачић жели јаку Србију која ће само тако одржати национални и територијални интегритет
Оценивши да ће то „неки са стране“ различито да тумаче и коментаришу, он је нагласио да је Србија сада у прилици да јача одбрамбену моћ, те да је ово била прилика да се наш одбрамбени потенцијал побољша.

– Овде није реч о класичном купопродајном уговору, то је више донација – напоменуо је шеф дипломатије и додао да „Србија треба да плати прилагођавање тих система, да их модернизује, што је далеко од пуне цене“.

– За Србију је важно да буде јака, јер она није део војних блокова. Србија ће наставити политику војне неутралности – поручио је Дачић и навео да „само јака Србија може да заштити своје националне и државне интересе“.

Како је закључио: „Србија води политику не да води рат него да сачува мир“.

Приметио је, међутим, да кад Хрватска набавља оружје „онда кажу да тиме не прети никоме и да се спрема за мир“.

Због тога је добро, шаљиво је закључио, „да се односи задрже на чоколадном рату“.