Прочитај ми чланак

Дачић у Подгорици ни реч о положају и правима Срба у Црној Гори

0

8110

(Факти)

Премијер Ивица Дачић рекао је данас у Подгорици да ће односи између Црне Горе и Србије бити искрени и да неће бити задњих намера, „како се то раније тврдило“.

Он је, након састанка са Милом Ђукановићем, казао да су због неповерења бивших власти у Београду и Подгорици многа битна питања између две државе остала нерешена, наводећи као пример недавну ситуацију када је воз од Београда до Подгорице путовао 32 сата.

„Док смо се бавили другим темама и тражили једни другима скривене намере, наши кључни проблеми су остали нерешени. Зато сада имамо неразвијену инфраструктуру, због чега нам се и десило то са возом“, казао је Дачић.

Он је рекао да ће две владе радити на унапређењу економске сарадње и међусобно се помагати у европским интеграцијама и додао да ће се Србија увек интересовати за права Срба у Црној Гори али и водити рачуна о правима Црногораца у Србији.

„Казао сам Ђукановићу да нећемо инсиситирати на реципроцитету јер када бисмо тражили да Срби имају директорских места у Црној Гори колико имају Црногорци у Србији, не знам шта би вама остало“, нашалио се Дачић.

Он је оценио да две државе треба да се посвете питањима платног промета и двојног држављанства јер је то, према његовим речима, у интересу грађана обе државе. Подсетио је да званична Подгорица и Београд по питању двојног држављанства имају потпуно различите ставове.

Ђукановић и Дачић су се сагласили да полиције две државе добро сарађују а црногорски премијер је оценио да је између две државе све мање нерешених питања.

Након састанка је најављено да ће Ђукановић до краја године посетити Београд, што ће бити његова прва посета Србији у својству председника Владе.

И председник Скупштине Ранко Кривокапић састао се у Подгорици са Дачићем.

Кривокапић је на састанку истакао да између Црне Горе и Србије односи иду узлазном путањом али и да постоји више области у којима би сарадња могла бити додатно оснажена у корист грађана обје државе.