Прочитај ми чланак

ДAЧИЋ: Србија неће уводити санкције Русији

0

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић поновио је данас у Суздаљу да Србија неће уводити економске санкције Русији, преносе руски медији.

Министарство спољних послова, архивска фотографија

Министарство спољних послова, архивска фотографија

„Србија је доследна својој политици и нећемо се придружити европским антируским санкцијама“, рекао је Дачић у паузи 15. заседања Међувладиног српско – руског комитета за трговинско – економску и научно техничку сарадњу.

Он је казао да у складу са таквом политиком, економска сарадња мора и даље да напредује.

Дачић је додао и да је Србија захвална Русији због вета на доношење резолуције о Сребреници у Савету безбедности Уједињених нација, али и што је гласала против чланства Косова у УН.

Дачић је истакао да је Руска Федерација поуздан партнер и традиционални пријатељ Србији, а истовремено и један од најзначајнијих привредних партнера, као и дестинација за извоз српске робе.

Према његовим речима, односи две земље заснивају су на узајамном уважавању и поверењу и непрекидној подршци коју Русија пружа Србији, што је резултирало потписивањем Стратешког партнерства у мају 2013.

„На тај начин две земље су потврдиле своју опредељеност да су билатерално, политички и економски оријентисане дугорочно на сарадњу“, рекао је Дачић.

Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин истакао је да се односи Русије и Србије константно развијају и додао да се велике наде полажу у нови Споразум о слободној трговини између земаља – чланица Евроазијског економског савеза и Србије.

„Велике наде се полажу у нови Споразум о слободној трговини између земаља – чланица Евроазијског економског савеза и Србије, што значајно проширује могућности изласка на тржиште са становништвом од око 190 милиона људи“, казао је Рогозин.

Према његовим речима, за Русију је Србија стратешки партнер на Балкану.

„Русија види велике могућности напретка сарадње у секторима туризма, здравства, градитељства, комуникација, банкарства, као и могућности индустријске сарадње“, рекао је Рогозин.

Руске инвестиције у српски енергетски сектор износе око три милијарде долара, а како је Рогозин истакао, Русија планира још више да улаже економију Србије и као пример навео улагање у модернизацију железница.