Прочитај ми чланак

Дачић: Осуђујем хемијски напад у Сирији

0

dacic 333

(Бета)

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је данас у Београду да Србија осуђује употребу хемијског оружја у Сирији, „ако је било тога“, али је додао да треба сачекати извештај Уједињених нација.

„Што се тиче Сирије, то је за нас болно и специфично тешко питање“, рекао је Дачић после разговора са грчким министром јавног реда и заштите грађана Николаосом Дендијасом.

Дачић је рекао да одлуку о томе шта радити у Сирији треба да донесе Савет безбедности УН, због начина на који је Србија била бомбардована 1999. године.

Такође је рекао да треба наћи мировно решење за Сирију и избећи војну интервенцију.

Дендијас је рекао да ће Грчка свој став према ситуацији у Сирији дефинисати после извештаја Уједињених нација.

„Што се тиче европских земаља, оне су обавезане међународним споразумима да осуде употребу хемијског иоружја, а нарочито против ненаоружаних цивила“, изјавио је грчки министар, који у Београду разговара са руководством Србије о сарадњи у сузбијању илегалне миграције и организованог криминала.

О имену листе са ОЕБС-ом

Премијер Ивица Дачић изјавио поводом спора око имена листе „Грађанска иницијатива Србија“, за локалне изборе на КиМ да о томе треба разговарати са ОЕБС-ом.

Он је нагласио да та листа мора бити јасно означена као српска јер иза ње стоји Србија.

„То је била идеја. Ајде сада да видимо каква је аргументација. Министар Вулин који се тиме бавио у оперативном смислу сигурно ће о томе разговарати“ казао је Дачић и додао да то није једина спорна листа, да их има више које у називу имају Србију, а неке Црну Гору.

„То је исто као и код партија… на пример да ли је Социјалистичка партија Србије или је Српска социјалистичка партија. То је ствар политизације нечега што је у овом тренутку актуелно, али то је веома штети“ навео је Дачић.

Штетно је, додао је, када се такве теме подигну на политички ниво и испадну проблематичне јер је и ту, као и код ознака на гласачким листићима, све могло да се реши на радним групама као што је предвиђено.

„Овако то се подиже на политички ниво и процењује ко је победио а ко изгубио. То је смешно, али исто тако може да угрози све остало“ рекао је Дачић.

Премијер је указао и на манипулацију приштинске стране поводом договора о позивном броју, који, по њима, значи признање независности, и истакао да у споразуму јасно пише да ће тај број бити „додељен“, а да ће се о начину како ће бити затражен и додељен разговарати у наредна три месеца.