Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Одлазак Вучића на инаугурацију у Загреб паметан државнички потез

0

dacic

Одлазак председника Владе Србије Александра Вучића на инаугурацију председнице Хрватске је паметан и логичан потез који треба да праве државници, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је позвао српског премијера да се не осврће на критике које постоје, цитирајући некадашњег премијера Велике Британије Маргарет Тачер која је рекла да ниједна промена која је извршена у интересу народа није никада извршена уз подршку већине народа.

„Тек после 10 – 20 година можете да схватите каква порука је била из свега тога која је важна за будућност земље”, рекао је Дачић на ТВ Пинк.

Он је истакао да ће порука одласка српског премијера на сутрашњу инаугурацију новоизабране председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић бити да Србија жели да дефинише заједничке интересе и да проблеме треба решавати у отвореном дијалогу, додајући да мора бити релаксације односа две земље.

„Релаксација односа мора да постоји и ја сам апсолутно у уверењу да ће то релаксирање односа, иако сам ја левичар, лакше бити са ХДЗ-ом, него са неким другима, јер ће они имати више храбрости да када се заврши предизборна кампања, седну и размисле о свему томе”, оценио је Дачић.

Он је истакао и да овакав дипломатски потез не значи да ће Србија укинути критике које има према Хрватској, наводећи као пример да он „ратује” са Хрватима на којем се писму обраћају једни другима у дипломатској преписци, па је решење препис са ћирилице на латиницу или енглески језик.

„Реципроцитет је главна ствар у дипломатији… и ја идем у посету Хрватској и желим да допринесем нашим односима, јер ми не можемо да живимо стално у средњем веку и да се позивамо на све те проблеме као алиби да не направимо ниједан искорака даље, не морамо у свему да се слажемо али морамо да сарађујемо у нечему што нам је заједничко”, закључио је Дачић.

(Танјуг)