Прочитај ми чланак

Дачић: Нека нам Приштина уведе блокаду…

0

ivica-dacic oebs

Београд — Српски шеф дипломатије Ивица Дачић каже, поводом најава да ће Приштина блокирати теретни саобраћај из Србије, да се показало да Косово није фактор одлучивања.

„Било би боље да власти у Приштини почну да се понашају у сладу са ситуацијом у којој се налазе. Нека нам уведу блокаду, али питам се шта би било да Србија уведе Косову блокаду путничког саобраћаја“, рекао је Дачић.

Српски шеф дипломатије је навео да 21. век није време када треба причати о блокадама.

Влада Косова дала је Београду рок да до краја марта призна АДР уверења неопходна за транспорт опасних материја кроз Србију, издата у Приштини, и навела да ће у супротном увести реципроцитетне мере и српским камионима блокирати улазак на Косово, навео је приштински лист Коха диторе у понедељак.

АДР уверења потребна су за транспорт материја као што су нафта или природни гас и Влада Србије не дозвољава улазак шлепера које их превозе у Србију, јер не признаје АДР уверење Министарства инфраструктуре Косова.

Ово је последња мера коју Србија још примењује у односу на косовске компаније, пошто је све остале, укључујући и ону за Флуид из Гњилана, уклонила пар дана пре одржавања састанка земаља ЦЕФТА у Бриселу.

Приштински лист је навео да су српске власти донедавно блокирале и камионе са Косова у којима су били сокови намењени извозу.

Бета