Прочитај ми чланак

Дачић и Вилхелм: Чланства Косова у УН може бити тема у оквиру дијалога

0

ВРШАЦ – Премијер Србије Ивица Дачић и амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм сагласили су се данас да питање чланства Косова у Уједињеним нацијама може бити тема у оквиру дијалога о целовитом решењу косовског питања.

Дачић је нагласио да Србија није спремна да о тој теми разговара успут да она до сада није споменута и да за сада није на дневном реду .

„То питање је предимензионирано. Уколико се буде разговарало о целовитом решењу та тема ће бити на дневном реду“, рекао је премијер.

Чланство Косова у УН,додао је он, значи признање независности Косова што је за Србију неприхватљиво. Он је подсетио да је о столуци за Косово говорио поводом става приштинских власти које очекују да Косово буде у УН јер знају да без тога неће бити заокружен процес њихове државности.

„То је предимензионирано, укључујући моју изјаву да можемо о томе да говоримо у оквиру целовитог решења. Косово за сада не може да добије само то, нажалост све остало може.Ово не могу без нас“, рекао је Дачић.

Сагласност да је изјава о столици у УН предимензионирана изнео је и немачки амбасадор који је објаснио да су га погрешно разумели и да је јасно да није рекао да је столица за Косово услов за добијање датума преговора за чланство Србије у ЕУ.

Немчки амбасадор је поновио да Приштина као адут има Европску унију а Србија УН. Он се са премијером сложио и да ће то питање пре или касније бити стављено на дневни ред и нагласио да је потпуно јасно да је оно значајно за Косово и подсетио да је то и српски премијер рекао.

„Слажем се са премијером да ће то бити тема у оквиру целовитог решења питања Косова „, нагласио је амбасадор Немачка.

(Танјуг)