Прочитај ми чланак

Дачић и Динкић у дводневној посети Словеније

0

Председник Владе Србије Ивица Дачић састао се данас у Љубљани са словеначким премијером Јанезом Јаншом, чиме је отпочео дводневну радну посету Словенији.

Дачићу је испред Владине палате приређен дочек уз државне почасти, химну и гарду, а сачекао га је његов домаћин, словеначки премијер, на чији позив борави у Словенији.

Ово је први официјелни сусрет премијера Србије и Словеније од како су две државе самосталне.

У српској делегацији је и министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Они ће се састати са највишим званичницима Словеније, представницима компанија које послују у Србији, као и са српском заједницом у Словенији, саопштено је уочи посете из Владе Србије.

Како је наведено, Дачић ће најпре имати тет-а-тет разговор са словеначким премијером, након тога биће одржан пленарни састанак Дачића, Јанше и Динкића, а затим потписан Споразум између влада двеју земаља о полицијској сарадњи.

Дачић и Динкић ће се затим састати са председником Словеније Данилом Тирком и посетити словеначки парламент, где ће разговарати са председником Грегором Вирантом.

У поподневним сатима Дачић ће посетити Српску православну цркву и састати се са српском заједницом.

Након тога предвиђена је посета компанији „Комтрејд“.

У четвртак, предвиђен је радни доручак са компанијама које послују у Србији, а затим и посета компанији „Горење“.

Како је саопштено на сајту словеначког премијера, посета Дачића Словенији биће прилика да званична Љубљана потврди своју заинтересованост за јачање билатералних односа и политичког дијалога са Србијом, а Србија да информише Словенију о напретку у процесу реформи које предузима на путу ка ЕУ.

Словенија, која је признала Косово, подржава дијалог Београда и Приштине, као и пријем Србије и других земаља региона у ЕУ.

Најинтересантније тржиште за словеначке компаније

Словеначка агенција СТА је у тексту уочи посете навела да Словенија и Србија имају добре односе, и да је словеначко Министарство за економски развој и технологију означило Србију као једно од најинтересантнијих тржишта за словеначке компаније, као и да су обе земље заинтересоване за заједничке пројекте на трећим тржиштима, као што је Русија.

Завод за статистику у Словенији рангирао је Србију као десетог најважнијег трговинског партнера за Словенију.

Обим трговинске размене је прошле године забележио раст од девет одсто, словеначки извоз у Србију износио је 597,4 милиона евра, а увоз 414, 8 милиона евра.

Такође, Словенија је до сада инвестирала 1,1 милијарду евра у Србију, наводи СТА.

Обе земље су учеснице пројекта Јужни ток, подсећа агенција и напомиње да ће се Јанша састати са Дачићем само дан након што је посетио Москву, где је са Гаспромом потписан коначан споразум о словеначком учешћу у том пројекту.

Србија је тај споразум потписала раније.

Примена договора о сукцесији из 2001.

Према СТА између две земље преостало је једно питање – а то је примена договора о сукцесији из 2001. године, који још није ступио у потпуности на снагу.

Београд, наводи СТА, још није предао завршни биланс бивше централне банке Југославије, нити је обезбедио приступ архивама.

Србија је, такође, једна од држава сукцесора бивше Југославије која тек треба да да свој пристанак за наставак преговора о гаранцијама за девизне депозите из времена бивше Југославије пред Банком за међународна поравнања, наводи агенција, констатујући да то питање оптерећује и односе Словеније и Хрватске.

Међународни суд за људска права наложио је прошле недеље и Србији и Словенији да предузму неопходне мере за исплату старе девизне штедње штедишама који су имали девизне уштеђевине у филијалама банака у Босни под истим условима који важе за штедише који су улоге имали у тим земљама.

 

(Танјуг)