Прочитај ми чланак

Да ли Вучић преко Чанка руши Пајтића

0

canak

Нови Сад – Да ће Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) бити џокер у рукаву напредњака како би стигли до ванредних покрајинских избора? Ненад Чанак који до сада у својим изјавама није доводио у питање опстанак владајуће коалиције, на последњој седници Главног одбора странке поручио је да ниједна политичка организација убудуће не може очекивати априорну подршку ЛСВ-а.

Ту подршку сада има ДС у покрајинском парламенту где, каже математика, имају већину са ЛСВ-ом и Савезом војвођанских Мађара (СВМ). Међутим, наши извори тврде да напредњаци управо планирају да одиграју на карту ЛСВ-а, чији је однос са покрајинским демократама годинама оптерећен сукобима, иако су у коалицији већ 13 година.

Ватру на релацији ДС–СВМ, која годинама тиња, последњих дана потпирују и градске приче о наводном интензивном приближавању Чанка и Вучића, који су се наводно недавно и срели у насељу Липов гај, где Чанак живи. Заменик председника ЛСВ Бојан Костреш не жели да потврди, али ни да демантује да је тог сусрета и било:

– Неспорно је да Чанак и Вучић имају директну комуникацију. Да ли је добра или не, и да ли је само телефонска или не, то ћете морати њих да питате – каже Костреш.

У интервјуу за „Политику” лидер ЛСВ је рекао за Александра Вучића да је човек и политичар од речи, оградивши се од његове прошлости, за коју сматра да је дискутабилна, да би месец дана после тога лидеру напредњака честитао 5. рођендан странке, пожелевши му да снагу коју имају искористе за европски пут и бољу будућност Србије.

Судећи по званичним реакцијама, демократе је наљутио телеграм Ненада Чанка Александру Вучићу.

Костреш истиче да се ЛСВ може приближавати и удаљавати од неких странака само по идеолошким питањима ствари и програму.

– СНС је спроводећи Бриселски споразум и европске интеграције добила нашу подршку, и имаће је увек када нам се програмска опредељења поклопе – каже Чанков заменик.

На питање да ли се Чанак исто тако виђа и са лидером ДС-а Драганом Ђиласом, пошто је за наш лист признао да односе са Пајтићем, као замеником странке, одржава Костреш, Чанков заменик, каже:

– Знам да са Ђиласом треба да се сретне у наредних седам дана. Што се тиче односа унутра коалиције са ДС-ом у покрајини, у овом моменту постоје неспоразуми око приоритета, а имамо и спорадичне сукобе на локалу, али то сматрам нормалним. А када већ спомињете спекулације које се појављују у медијима, последњих месеци се диже тензија како је покрајинска администрација корумпирана, увучена у неке афере. Ми то не желимо да коментаришемо, јер немамо ниједан валидан доказ. У случају да се то докаже, сигурно нећемо никога штитити.

Управо је о том „моралном аспекту” недавно говорио и лидер СВМ Иштван Пастор, који као председник покрајинске скупштине у својим рукама држи одлуку о евентуалном превременом изласку на биралишта. То је теза коју непрестано понављају и у СНС-у. „Ако се докажу неке криминалне радње, пашће и последња брана покрајинске власти”, каже за „Политику” потпредседник СНС-а Горан Кнежевић.

– Ја сам лично прошао кроз голготу, 13 месеци притвора, развлачење и оптужбе по медијима, док се није доказала невиност. Ненад Чанак је човек којег изузетно ценим зато што ми је у најтежим тренуцима за мене и моју породицу пружио руку и својски се залагао за то да се поштује право закона и право на претпоставку невиности. Он је тај који је то питање потезао у скупштини и звао моју породицу и питао да ли треба нешто да помогне. Ја то не заборављам – искрен је Кнежевић, а кад је реч о односу са ЛСВ-ом каже:

– Бојан Костреш је мој комшија и дугогодишњи пријатељ и ја се са њим буквално виђам сваки други дан, пијемо кафу и разговарамо. Наравно да разговарамо и о политици. Пре свега покушавам да му приближим програм СНС-а, првенствено о Војводини, у жељи да направимо широки фронт који ће омогућити да грађани Војводине живе боље него сада. Мој конфликт и сукоб са Бојаном Пајтићем настао је 2006. године око Статута и Закона о надлежностима, јер сам ја инсистирао да се пре свега уради нешто на економији, на побољшању стандарда и запошљавању, а да политику оставимо по страни. То је мој циљ и данас. Зато сам и прешао у СНС. Јесам за Европу, за децентрализацију, али не лажну као у Војводини, где смо уместо београдизације добили новосадизацију – каже Горан Кнежевић.

Директор Центра за регионализам Александар Попов не сматра да ће све то додатно закомпликовати односе између ЛСВ и ДС у покрајини, али је потпуно сигуран да ће тема Војводине бити отворена чим се заврше избори на Косову и Метохији.

– И СВМ и ЛСВ су већ наговестили да је могуће да направе отклон од ДС-а, уколико се истерају на чистац могуће корупционашке афере. Међутим, проблем је математика, јер у Скупштини Војводине од 120 посланичких места, ДС има 58, и може се десити парадокс да их, ако остану без подршке ЛСВ-а и СВМ-а, подрже радикали, који од ДС-а једино више мрзе СНС

———————————————-

Вучевић: СНС ће организовати протестне шетње у Војводини

Нови Сад – Председник градског одбора СНС-а Новог Сада и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је јуче да ће СНС у наредних седам дана кренути у организацију протестних шетњи широм Војводине.

Он је на ванредној конференцији за новинаре казао да ће грађани Војводине тим шетњама показати колики легитимитет има покрајинска власт предвођена Демократском странком и колику подршку у народу има, како је казао, криминализовани режим са Бојаном Пајтићем на челу.

(Политика)