Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ВЛАСТ ВЕШАЛИМА САБОТИРА ПРОТЕСТ „Један од пет милиона“

0

Двојица приведених младића који су на суботњем протесту „Један од пет милиона“ носили макету вешала, сумњиче се да су починили кривично дело расна и друга дискриминација, за коју је запрећена затворска казна од три месеца до три године затвора.

Њима се ставља на терет да су макетом вешала „учинили јавно доступним“ идеје „које заговарају или подстрекавају мржњу, дискриминацију или насиље“. Како нам је речено у Вишем тужилаштву у Београду, двојици ухапшених је одређен притвор до 48 сати, а полиција је саопштила да су у току јучерашњег дана саслушани.

За адвоката Божа Прелевића, питање за које кривично дело су двојица ухапшених младића оптужени од споредног је значаја.

– Важно је утврдити ко су они. Ја сам шетао те вечери и нисам видео, а није ни нико са ким сам разговарао, та вешала. Такође, то није видео нико од представника медија. Које су шансе да се деси баш испред камере провладиног медија? Има исувише индиција да овај случај делује као подметање – наводи Прелевић.

Према његовим речима, јасно је ко од овог инцидента може да има користи, а ко штете.

– И раније је било покушаја да се дискредитују протести. Сада се пажња јавности свесно пребацује на овај догађај. Пошто више не може да се говори о шачици људи која шета Београдом, сада је акценат на вешалима – каже Прелевић, уз опаску да је власт веома ревносна када треба санкционисти оне који су изнели макету вешала, али не и када треба процесуирати оне који су вешали новинаре на инаугурацији председника Вучића.

Политичке симпатије ухапшених младића, прва је поменула државна секретарка у Министарству унутрашњих постова Биљана Поповић Ивковић. Она је за телевизију Пинк истакла да се ради о „присталицама покрета Двери и Савеза за Србију“.

Ову оцену, покрет Двери јуче је окарактерисао као „скандалозно извештавање и оптуживање“.

„Случај са ношењем вешала на протесту је још један спин из режимске кухиње. На друштвеним мрежама се врло брзо после протеста појавила слика младића који је носио вешала и то слика у мајици са логом СНС. Схвативши да је њихова провокација откривена, Небојша Стефановић је брже боље објавио да полиција трага за две особе, а режимски медији објављују да су пронађени и да се ради о присталицама Двери. При том нису објављена њихова имена“, наводи се у саопштењу Двери.

Саопштењем се огласио и Савез за Србију, тврдећи да макета вешала не одражавају идеје протеста.

„Савез за Србију се одмах после суботњег протеста јасно оградио од једног од 50.000 учесника суботње шетње који је носио макету вешала, сматрајући да су такви перформанси, иначе уобичајени на протестима у Паризу и Лондону, погрешни и не одражавају идеје због којих се одвијају протести у преко 50 градова и општина Србије“, наводи се у саопштењу СЗС-а. Они додају да се „хистерична реакција власти“ уклапа у „фашистичку кампању коју је режим започео против демонстраната“.

А део те реакције, дошао је од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, који је у писаној изјави навео да није дозвољено носити вешала и „на тако груб начин вређати слободарски осећај овог народа и подсећати га на она времена када су страдали родољуби и када су нацисти вешали људе који су се борили за слободу ове земље“.

Подсетимо, инцидент са макетом вешала догодио се на деветом протесту „Један од пет милиона“ који се одржава у Београду. Протести су почели као реакција на пребијање лидера Левице Србије Борка Стефановића и чланова његовог покрета.

Расна и друга дискриминација

„Ко шири или на други начин учини јавно доступним текстове, слике или свако друго представљање идеја или теорија које заговарају или подстрекавају мржњу, дискриминацију или насиље, против било којег лица или групе лица, заснованих на раси, боји коже, верској припадности, националности, етничком пореклу или неком другом личном својству, казниће се затвором од три месеца до три године“, гласи одредба Кривичног законика за коју се сумњиче двојица ухапшених који су наводно носили макету вешала.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!