Прочитај ми чланак

Да ли у Србији може да дође до уједињења патриотског блока?

0

Дај Боже да се Срби сложе…

Изрека од које су се непријатељи Србије највише плашили и данас је нажалост само претња, а не главно оружје у борби за испуњење националних интереса.

Недавни потез руководства Двери, када су групно дошли да потпишу петицију Демократске странке Србије против Европске уније, многи су протумачили као најаву формирања народног, патриотског фронта.

Ипак, питање је да ли у Србији зиаста може да дође до уједињења патриотског блока и да ли по страни могу да се оставе све страначке сујете и ускостраначки интереси?

Не треба заборавити да су пролетос вођени прави мали ратови између патриотских партија и покрета. Често је изгледало да им борба против режима Бориса Тадића уопште није главни приоритет.

Ако је неспоразума у прошлости и било, сада за њих више нема ни места ни времена. Ако већ не могу у једну колону, политичке групације које се декларишу као патриотске, морале би макар да поставе листу заједничких приоритета, око којих би заједнички деловали и да договоре пакт о ненападању. И то је оно што тренутно реално и што народ може да очекује.

На самом врху заједничке листе приоритета морала би да буде иницијатива за што скорије расписивање референдума о уласку у Европску унију! Доста је било лажи, време је да народ Србије јасно каже: да ли је за то да се одрекне Космета и настави ка (имагинарном) путу за Берлин и Брисел или је време да се онима који су нас много пута бомбардовали и уцењивали каже хвала и довиђења?

Демагози ће рећи да је у свакој држави уочи пре пријема у ЕУ одржан референдум о овом питању.

Тачно, али је он увек био непосредно пред сам пријем, када су државе-кандидати већ испунили све услове, а све остале земље потписале ратификацију. Србији је потребан референдум одмах, јер је још једна година евро-лудила заправо година пропадања за Србију, у националном, али и економском смислу.

Ко су партије, покрети, појединци и удружења патриотског блока, не желимо да лицитирамо. Нека се сами препознају. Сви они, којима је Космет светиња, приоритет борба против уласка у ЕУ и НАТО, а жеља да најближе сарађују са братском Русијом, су добродошли…

Саша Суботичанин