Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СРБИЈА бежи од Европе?

0

Ко ће ићи у Брисел уместо Вучића није познато. На питање да ли ће министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић отпутовати у престоницу ЕУ, у њеном кабинету речено нам је да је "још рано за то".

PUTIN I VUCIC

Ко ће ићи у Брисел уместо Вучића није познато. На питање да ли ће министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић отпутовати у престоницу ЕУ, у њеном кабинету речено нам је да је „још рано за то“.

Да ли је мандатар Александар Вучић окренуо курс Србије ка Истоку, питање је које се ових дана све чешће чује. Иако званично истиче да Србија неће скренути са европског пута, Вучићева посета Русији непосредно после избора, најављен сусрет са кинеским председником Си Ђинпингом, заоштравање односа са западним дипломатама због протеста у Београду и Новом Саду, као и медијска писања о отказивању посете Бриселу и сусрета са америчким званичницима могу и другачије да се тумаче.

Да у односима српских власти и Запада не штима најбоље, могли смо да се уверимо и пред састанак премијера са шефом мисије ЕУ у Србији Мајклом Давенпортом и амбасадором САД Кајлом Скотом, који је, судећи по намрштеним лицима све тројице, био све само не срдачан, како су иначе њихови ранији сусрети пролазили.

Западне званичнике узнемирило је писање медија да су директно умешани у покушај радикализације протеста „Не да(ви)мо Београд“ и „Подржи РТВ“, коју су они оштро демантовали, а потом затражили састанак са првим човеком владе.

У званичном саопштењу Владе Србије о састанку није било ни помена ове теме – за коју извори Недељника тврде да је била окосница разговора – већ се наводи да су амерички амбасадор Кајл Скот и шеф делегације ЕУ Мајкл Давенпорт заједнички у разговору са премијером Александром Вучићем истакли своју снажну подршку економским и политичким реформама Владе Србије, као и премијеровом циљу да припреми Србију за придруживање Европској унији 2020. године.

Ивица Дачић: Отказивање посета Бриселу и САД јесте јасан знак Немачкој и Америци. Није коректно да се напори Владе Србије и премијера да Србија иде путем реформи ка ЕУ не уважавају довољно.

Међутим, нешто ипак не штима у српско-европским односима. До министарског заседања у Луксембургу остало је недељу дана, а у Бриселу још није званично заказана Међувладина конференција Србије и ЕУ на којој би била отворена нова поглавља – у плану су 23. и 24. – што је била досадашња пракса.

Остало је, међутим, нејасно да ли ће Вучичева одлука да се не састане са бирселским званичиницима одложити отварање два од три најважнија поглавља на „европском путу“ Србије или је управо због одуговлачења ЕУ Вучић отказао састанке.

Ко ће ићи у Брисел уместо Вучића није познато. На питање да ли ће министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић отпутовати у престоницу ЕУ, у њеном кабинету речено нам је да је „још рано за то“. Тања Мишчевич, шефица преговарачког тима није одговорила на наша питања.

Оно што је познато, а од чега ни сам Вучић не бежи је однос Србије и Русије, који је трн у оку западним силама. Последњи одлазак Вучића у Москву и његов састанак са Путином непосредно након избора озбиљно су засметали западним званичницима, који, како тврде наши извори, овај потез мандатара гледају као још једну поруку Западу.

Да подсетимо, дневни лист Политика који је први објавио да је премијер отказао сусрете, и да су „током тих учтивих, али крајње уздржаних разговора, западни саговорници обавештени су да Вучић неће ићи у Брисел све док се не формира Влада Србије, ма ко да је формира“.

Дакле, отказивање састанака у Бриселу, с једне стране може да се посматра у контексту „техничких овлашћења“. Али, јуче је и шеф деипломатије Ивица Дачић потврдио да Вучићево отказивање посета Бриселу и САД јесте јасан знак Немачкој и Америци. Тиме је, рекао је Дачић, поручено да није коректно да се напори Владе Србије и премијера да Србија иде путем реформи ка ЕУ не уважавају довољно.

„То је порука да нећемо играти двоструке игре. Као што је Србија предвидив партнер, то треба да буду и Немачка и САД. Очекујемо да они буду подршка нашем европском путу, а не дестабилизацији Србије“, рекао је Дачић за телевизију Прва.

Дачић је уједно и негирао наводе да Србија има нова условљавања на европском путу.