Прочитај ми чланак

„Да ли се (СНС темпларка) Сотировски у сваки тендер уграђује 30 одсто?“

0

Иако је на тендеру за реконструкцију јавних тоалета у парку "Чаир" и испод Тврђавског моста у Нишу "најбољи понуђач" био изабран још децембра 2020. а рок је био у априлу ове године, тоалети још нису уређени. Пре месец дана расписан је нови тендер, па је сада посао добила нишка фирма Баутехника. Радови ће коштати око 4,3 милиона динара, односно, скоро 2 милиона динара мање у односу на прву понуду, због које се почетком године усталасала нишка јавност.


Фирма Грамонт инжењеринг, која је до априла ове године требало да реконструише два јавна тоалета у Нишу, радове није ни започела, а у јуну је власник фирме рекао да вероватно неће ни бити уведени у посао.

О томе да ли је уговор са овом фирмом раскинут градоначелница Драгана Сотировски тада није одговорила, али је најавила да ће тоалети бити уређени када буде завршен Трг краља Милана.

Пошто је набавка крајем септембра поново расписана, јавном позиву Канцеларије за локални економски развој овог пута одазвале су се две фирме из Ниша – Баутехника и Град екстра градња.

Odluka o dodeli ugovora - Radovi na održavanju javnih toaleta u NišuФОТО: Одлука о додели уговора – Радови на одржавању јавних тоалета у Нишу

Критеријум за избор бољег понуђача била је цена, па је одлучено да уговор добије Баутехника, која је понудила нижу цену – око 2,7 милиона динара са ПДВ-ом за уређење јавног тоалета у „Чаиру“, односно око 1,6 милиона динара за реконструкцију тоалета испод Тврђавског моста.

Радови на водоводу, канализацији и електричним инсталацијама, реконструкција мокрих чворова, монтажа санитарних уређаја и галантерије и остали радови на тоалету у парку „Чаир“ требало би да буду готови за 35 дана од дана почетка извођења, док је рок за завршетак радова на тоалету на Кеју 25 дана од датума када буду почели.

Оно што је најинтересантније у читавој причи око реконструкције јавних тоалета у Нишу, јесте да је приликом првог тендера, прихваћена понуда Грамонт инжењеринга била 6,4 милиона динара, што је за скоро 2 милиона више од понуде Баутехнике, која је победила на другом тендеру, па се јавност тада питала да ли ће јавни тоалети у Нишу бити прављени од злата.

– Будући да је расписан други тендер за реконструкцију јавних тоалета, који је нижи у односу на први за 2 милиона динара, а ради се о истим јавним тоалетима и истим радовима, поставља се логично питање шта се то променило у самом тендеру, односно, у радовима, па је цена нижа за 2 милиона. Да ли то значи да приликом сваког тендера се градоначелница, односно, градска власт уграђује за 30%, јер очигледно је да је вредност радова у првом тендеру вишеструко већа?! Тако да бисмо питали градоначелницу да објасни ту разлику у цени, јер разлика уопште није мала, и да нам каже да ли је та трећина требало да оде у нечије џепове и чије – упитала је Јелена Милошевић, председница ГрО Странке слободе и правде Ниш, у изјави за Директно.рс.

Подсетимо, јавни тоалети у центру Ниша и у парку „Чаир“ годинама су у јако лошем стању, па грађани често указују да током године више не раде него што грађани могу да их користе.