Прочитај ми чланак

Да ли је командант Жандармерије жртва „тихог рата” између Вучића и Дачића?

0

bratislav-dik_lkjz_0
(Факти)

Последња је – смена команданта Жандармерије Братислава Дикића. Формално: због свега што је у Жандармерији, и у његовом руковођењу, отварало врата самој могућности да један од жандарма почини двоструко убиство. А стварни разлози су много замршенији и скривенији.

Утолико замршенији што је Дикић изјавио да су га уклонили зато што је Србин и што Жандармерија која се заклињала на верност Косову и Метохији није по вољи оних амбасада у Београду за чију благонаклоност су своју политичку судбину везали и Ивица Дачић и Александар Вучић.

Шта је више „пресудило” Дикићу – позната прослава и заклетва Жандармерије или злочин у Рековцу?

Да ли је Дикић жртва политичког „обрачуна” Вучића и Дачића?

Чији ће човек доћи на чело Жандармерије – Дачићев или Вучићев?

Коме је потребно дискредитовање Жандармерије које је кренуло од двоструког убиства у Рековцу, а реално траје још од заклетве које су Дикић и његови били присиљени да се одрекну?

 Ко стоји иза покушаја да се од Жандармерије направи нова ЈСО?

mar-nic_lkaiМарко Ницовић: Вучић преузима цео апарат репресије
Ово су више политичке него полицијске игре, јер је реч о томе да Вучић преузима контролу над МУП-ом. Он је већ ставио свог човека за директора полиције и сада му треба да постави некога свог на чело најјаче, најопремљеније и најбројније формације полиције, а то је Жандармерија.

Вучић је, уосталом, већ најавио ротације. Тако он може да дође на место Дачића, а да неком другом из СНС препусти одбрану.

Вучић преузима цео апарат репресије: контролише министарство правде, војску, ВБА, БИА и остало му је да преузме остатак полиције (пошто већ држи 70 одсто) па да Дачић остане у улози енглеске краљице.   

Иначе, Дикић прави грешку јер коментарише поступке свог шефа. Униформисана лица не смеју да доводе у питање оно што каже претпостављени. Друго, не може да се позива да је велики патриота или Србин, ако га је претпостављени сменио са те функције…

 Он је као руководилац морао да тражи од шефа у Краљеву да тражи превентивне мере. С друге стране, тај исти шеф је требало да га обавести ко је у Жандармерији у Краљеву сумњив у погледу понашања, веза са подземљем итд. Међутим, тај није обавестио Дикића.

Дикић јесте смењен, а тај први подређени није. Зато и кажем да је овде позадина контрола над полицијом.

boz-prelevic_lkauБожа Прелевић: Чујем да ће Дикића заменити неко из Војске, а то није добро решење
Није тајна да је већ код прве поставке Владе било јасно да је Вучић најмоћнији човек у држави према коме ће се окретати и актери у министраствима – част изузецима- јер се људи у односу на најмоћнијег често или приклањају, или бивају смењени.

Јасно је да Дачић губи позиције које би као премијер требало да има, а нећу ни да говорим ко их добија, јер је то више него извесно. Поставља се само питање да ли је држава са овом сменом – и свим претходним – јача или није. То ћемо да видимо када се буде знало ко ће заменити Дикића. И колико год полиција не волела да се ово коментарише: догађај не иде у прилог професионализму, него партократизму!

Дикићу се могло нешто замерити, али му нико није могао замерити на храбрости и патротизму.

Сигурно је да није тачно да је смењен због догађаја у Краљеву. Смењен је јер више од две године истрајава на нечему са чим се већина људи у Министарству унутрашњих послова не слаже.

Дикић је ту чашу пунио и својом последњом прославом Жандармерије, изјавама. Била је и афера прислушкивања, Ниш…

Чујем да је договорено да ће га заменити неко из Војске и то није добро решење. И раније су доводили људе из Војске, али у полицији постоји нека врста анимозитета према људима из Војске.

Кад је реч о односу Вучића и Дачића, СНС је странка са највећом снагом у гласачком телу, може да обори или да не обори Владу, а никада није било добро решење да најјача странка нема премијера, јер се онда премијерски посао обавља са стране. Зато је Вучић тај који води главне послове.

Мислим да нема другог доброг потеза сем да се све ово заврши септембарском најавом октобарских избора!

and-savic_lkaiАндреја Савић, први шеф БИА: Сем политике у овој смени нема друге позадине
Кад говоримо о институцијама националне безбедности, свака персонална и кадровска решења су ствар политичких договора и консензуса. Зато не треба придавати превелики значај овој или оној функцији јер је то рефлексија стања између политичких актера у власти.

Зато се и односи између коалиционих партнера рефлектују кроз догађаје око Жандармерије, директора полиције…

То се дешавало и када је стожерна странка владе била ДС, а и сада кад је то СНС. Сем политике, нема овде друге позадине.

Око Жандармерије се већ годинама повлаче афере, па и око директора полиције. Неуобичајено је да иста личност буде директор полиције тако дуго.

 

Све те афере уопште нису добре за поље безбедности. Уопште ту нема критеријума струке, већ је критеријум ко је ближи овој или оној политичкој власти.

 

То су, дакле, питања политизације и професионализације. Прво треба да се изврши деполитизација. Онда треба да се приступи професионализацији.

Miroslav-Lazanski11Мирослав Лазански: Најгоре ће бити ако се у јавности оцрни Жандармерија
За мене је битно да се кроз овај случај не сатанизује Жандармерија, јер је она врло јака, способна и кредибилна полицијско-војна формација која има војно устројство.

Држави Србији је у овом часу потребна јака Жандармерија и за Србију би била најгора ствар да се кроз случај смене у јавности оцрни Жандармерија – а има таквих тенденција!

Осим тога: ти момци знају шта је заклетва, знају шта је војничка част итд. Раде у врло тешким околностима, за мале паре, није им завидети. А раде јако одговорне послове на административној линији, у копненој зони безбедности, са војном опремом какву имају – заиста је вредно сваког поштовања!

Они су главни у свакој врсти интервенције кад је у питању могућност било које врсте терористичког чина против Србије!

Те јединице треба неговати. Све државе у свету своје жандармерије посебно добро третирају и плаћају и штите њихов идентитет у јавности.

На жалост, Жандармерија Србије, која тек што је постављена на ноге, предмет је низа покушаја да се медијски потпуно избламира.