Прочитај ми чланак

Да ли ће Вучића да руши нови 5. октобар? (ВИДЕО)

0

Народна мрежа и Напредни клуб позивају странке опозиције и удружења грађана да се уједине око програма одбране устава, те обнове демократије и њених установа у Србији.

Током претходна два месеца разговарали смо са председницима свих некада парламентарних опозиционих политичких странака у Србији. Предложили смо им да наступе заједно у једном или два блока и понудили посредовање. У појединачним разговорима ово наше настојање је једнодушно подржано. Нажалост, данас, само пола године уочи нових избора, још увек није сазрела спремност да дође до отвореног разговора и обједињавања опозциије.

Догађаји током ванредних општинских избора током претходне четири године – од избора у Пећинцима 2017. до недавних избора у Неготину – показују да Србија више није демократска држава. Хапшења контролора и злоупотребе власти веће су него икада од успоставе формалне демократије у Србији 1990. године. Управо зато сматрамо неспремност вођа опозиције на разговоре и парцијално обједињавање остатака бивше Демократске странке за погрешене, штетне и неодговорне.

Без уједињења опозиције, и нарочито истицања једног председничког кандидата, неће бити могуће спречити злоупотребе Вучићевог режима нити довести до неопходних промена.

Како год било, апелујемо на истинску опозицију да макар координише своје скромне ресурсе, како би били у стању да координишемо контролу избора на целој територији Србије. На изборима 2020. нити једна опозициона странка није била у стању да контролише изборни процес на више од 25% бирачких места.

Предлажемо опозицији да одустане од сложених и огромних захтева које је до сада испостављала режиму. Довољно је да као услов за поштене изборе поставимо „Стандард 2007“. У јануару 2007. одржани су скупштински избори на које учесници нису имали примедби. Сада је тренутак да финансирање странака, присуство на програмима јавног сервиса, деловање парадржавних медија, контрола избора, као и увек присутна функсионерска кампања, буду (макар од времена расписивања избора до затварања бирачких места) у потпуности уподобљени моделу, сатници, правилима… који су били примењени 2007. године.

Нудимо опозицији помоћ и поршку.