Прочитај ми чланак

Да ли ће савез родољубивих партија постати будућност српске политике? ВИДЕО

0

Да ли је данашњи уговор две родољубиве партије почетак укурпњавања патриотског блока? Могу ли разлике да се оставе по страни и забораве све међусобне замерке и грешке из прошлости? Може ли суверенистички, проруски и антиглобалистички савез да на следећим изборима освоји 20 одсто гласова и постане једна од најјачих политичких опција у Парламенту? Ако таква групација може да победи недавно у Словачкој, ако је у Немачкој тренутно најпопуларнији АфД, онда је овакав сценарио веома могућ и у Србији.

Покрет Двери и странка Заветници данас су озваничили формирање „српског државотворног блока“ чији део су и јавне личности и интелектуалци. Многи виде у овом савезу и Народну странку, Нову Демократску странку Србије, ПОКС, Доста је било, али и друге ванпарламентарне странке и покрете, интелектуалце…

Представници Двери и Заветника су на конференцији за новинаре казали да је тиме почело „велико национално окупљање“ које је, како су навели , отворено за све „патриотске и дрзавотворне “ странке, парламентаране и ванпарламентарне, као и организације и појединце.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је казао да је данас почело укрупњавање „патриотских снага“ и како је додао „стварање алтернативе актуленој и бившој власти“.

„Поштујући српску историју, стварамо српску будућност“, казао је Обрадовић нагласивши значај очувања домаће привреде и пољопривреде, породичних и традиционлних вредности као и поштовања Устава Србије и по питању Косова и Метохије.

Изразио је уверење у успех на предстојећим изборима, те оценио да ће блок чији је део имати „пресудан утицај“ на формирање будуће власти.

Према његовим речима, одбрану и очување Србије је стављено у први план, а оно што је интерес странаца – у други план.

„Проглашењем предизборне сарадње између Двери и странке Заветници званично започиње не само национално окупљање свих патриотских и државотворних опозиционих снага…већ и нова ера на српској политичкој сцени“, казао је он.

Према његовим речима, циљ је да победи политика очувања традиције, породице, нације и државе, као и подршке домаћем економском интересу, привреднику и пољопривреднику.

„Позивамо и друге парламентарне политичке странке, родољубива удружења и појединце да нам се придруже. Национално окупљање отворено је за све којима је Србија на првом месту“, казао је он.

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски је подсетила да је на прошлим изборима та странка изашла самостално, те да су сада, како је казала, „због забринутости за статус државе“ одлучили да формализују сарадњу са Дверима.

„Основна визија српског државотворног блока је национално окупљање овим савезом и формално је почело велико национално окупљање патриотских снага „, казала је она.

Нагласила је збначај подршке интелектуалаца том блоку, те позвала коалицију НАДА (Нову Демократску странку Србије и Покрет обнове Каљевине Србије) и друге странке које се противе „француско немачком“ плану да постану део тог блока.

Указала је на значај блок за, на наредним изборима, очување националних интереса, те је његово формириање оценила као највиши израз и степен националне одговорности“.

Професор Милош Ковић је оценио да је данас представљена „победичка опција“, те да је, како је казао, дошло веме за окупљање оних који представљају убедљиву већину грађана.

„Сва истраживања јавног мњења показују да народ неће да тргује Косовом и Метохијом ради ЕУ, да хоће да сачува традиционалну породицу и да је против санкција Русији“, казао је Ковић.