Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЋЕ РОДНИ НИКШИЋ ПОРАЗИТИ МИЛА: Све о изборима који „исцртавају“ будућност ЦГ

0

У Никшићу ће сутра бити одржани локални избори, пресудни за политичку судбину Црне Горе

У Никшићу, другом по величини граду у Црној Гори, сутра ће бити одржани локални избори који су подједнако важни и за власт и за опозицију и сматрају се пресудним за опстанак Демократске партије социјалиста Мила Ðукановића на црногорској политичкој сцени, али и првим тестом за владајућу већину која је на парламентарним изборима прошле године после 30 година сменила ДПС са власти.

Foto: Printscreen/Youtube/DW

На изборима учествује шест листа, а са позиције градске власти наступа коалиција “Европски тим за Никшић“, коју предводи ДПС којој је циљ да задржи власт у родном граду и последњем упоришту актуелног црногорског председника и избегне пораз који би, према оценама, ту партију послао у политичку историју.

Шест листа учествује на изборима

Снаге на изборима одмеравају и странке владајуће коалиције које у Никшићу наступају фрагментирано. На гласачком листиху је листа “За будућност Никшића“, чији је стожер Демократски фронт Андрије Мандића, а која у свом изборном логоу има боје раније црногорске, као и садашње српске заставе.

У борби за власт у Никшићу учествују и листа “Мир је наша нација“, чију основу чине демократе Алексе Бечића, и листа “Црно на бело“ коју предводи странка Ура Дритана Абазовића.

У изборној трци су и покрет под називом “Не дамо Никшић“ који предводи Гордана Радовић, саветница премијера Здравка Кривокапића који, иначе, јавно није подржао ниједну листу на никшићким изборима.

На изборима учествује и Народни покрет бизнисмена Миодрага Даке Давидовића.

Пресудни избори за Црну Гору

Локални избори у родном граду Мила Ðукановића одржавају се у атмосфери наглашене напетости и набоја политичких партија, а осим оштре реторике, предизборну кампању обележило је неколико инцидената изазваних сукобима између присталица партија које учествују на изборима.

Према оценама аналитичара, никшићки избори превазилазе оквире локалних не само због значаја који имају за власт и опозицију у Црној Гори, већ и зато што им велику пажњу придају и медији из региона који о изборима извештавају као историјским и пресудним за ту земљу.

Директор подгоричког Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић рекао је раније да су избори у Никшићу важни, јер су први након парламентарних из августа 2020. на којима је „развлашћена“ Ðукановићева ДПС.

Према његовим речима, представници свих политичких опција посматрају управо Никшић као прилику да покажу да су “међувреме од августа искористили да оснаже и ојачају“.

Он очекује, како каже, „тежак“ пораз ДПС-а на сутрашњим изборима уз оцену да је стање те партије последица пораза на парламентарним изборима, али и изостанка реформи на недавно одржаном ванредном конгресу.

Павићевић је казао да је према истраживањима, у која је имао увид, убедљиви фаворит коалиција “За будућност Никшића“, окупљена око Демократског фронта која би, како је оценио, могла да рачуна на више гласова него листа око ДПС.

– То је веома занимљив податак и то би било први пут, од обнове вишестраначја у Црној Гори, да у Никшићу нека изборна листа има појединачно више гласова него ДПС – рекао је Павићевић.

Мило у страху поново оптужује Србију

Иначе, лидер ДПС и црногорски председник Мило Ðукановић је у предизборној кампањи за локалне изборе у Никшићу поново оптужио Србију за мешање у изборни процеС у Црног Гори.

Он је на предизборној трибини у Никшић поново изнео оптужбе да Београд наводно да ради на пројекту велике Србије у чијем је средишту Црна Гора и да се, како је рекао, најновија офанзива тог концепта видела у време парламентарних избора пошле године.

Ðукановић је говорио да је у кампањи за изборе у Никшићу та улога „још агресивнија и отворенија“.

Право гласа има готово 59.000 гласача

На 138 бирачких места, сутра ће право гласа искористити око 58.833 бирача који ће одлучивати о избору 41 посланика локалног парламента.

У претходне четири године на власти у Никшићу била је ДПС у коалицији са Социјалдемократама, а у локалном парламенту није било опозиционих странака, јер су бојкотовале изборе одржане у фебруару 2017. године.

У Никшићу, према последњем попису из 2011. године, живи око 46.000 Црногораца и око 18.000 Срба.

Никшић је један од 11 градова и општина у Црној Гори који су због погоршане епидемиолошке ситуације са вирусом корона закључани од 10. марта.

Та мера је на снази и у Подгорици, Будви, Тивту, Херцег-Новом, Улцињу, Цетињу, Плужинама, Бару, Котору и Пљевљима, а важи седам дана.

Забрањено је кретање становника изван тих општина и градова, изузев за раније дефинисане изузетке и уз потврде.