Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЋЕ РЕКЛАМА СА СЕНДВИЧИМА подићи посећеност скупа СНС 19. априла?

0

Спот Српске напредне странке у коме функционери праве сендвиче и позивају на митинг, свакако је привукао пажњу јавности, мишљења су подељена да ли је духовит, али наши саговорници су сагласни да спот не може да привуче нове присталице на скуп који је заказан за петак 19. април.

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић сматра да је спот оригиналан и духовит.

Foto: Printsrceen/ Youtube

– Сам спот је вероватно један од најоригиналнијих који је СНС спремила. Мислим да се Глишић добро снашао у улози глумца натуршчика, то је деловало доста спонтано и искрено. Марија, иако је бивша телевизијска новинарка, чини ми се, изгледа извештачено. Када је реч о самом садржају мислим да је духовит, идеја је духовита али упечатљивије би било без оног монолога, он је беспотребан. То неће запамтити ни њихови симпатизери, било би довољно ефектно да се завршава оном реченицом „дођите у петак“, указује Миливојевић. Он ипак, не мисли да ће спот имати ефекта на одзив грађана на митинг СНС.

– Ако је циљ да се анимира што више људи да дођу, ови спотови су чисто бацање пара. Нема ту питања да ли ће доћи или неће, то није митинг на који се долази добровољно, зато је и заказан за петак да људима не би одузимали од викенда и да би им било плаћено. Онима који раде у државним предузећима свакако тече дневница а пензионери и незапослени ће добити дневницу и сендвич, закључује Миливојевић.

Културолог Ратко Божовић у разговору за Данас оштро негира да спот има дозу хумора и упозорава да је то пример како власт покушава да „ненормално“ представи као нормално.

– То је у најмању руку шокантно зато што они од свега што чине хоће да направе популистички потез или рекламу. Ја сам на први поглед мислио да је тај спот подметнула опозиција да се наруга напредњачкој неинвентивности. Али заправо се они, СНС, изругују са стварношћу и хоће то да представе као хумор, навео је Божовић. Он сматра да је проблематично што се не зна и не разуме сврха овог спота и не верује да СНС може да добије нове присталице нити да повећа посећеност митинга.

– Проблем је полазни мотив за све то. Они хоће да, пошто је вођа сендвичар, претворе сендвич у хуморну формулу. Ја не знам ко су ти њихови бирачи и коме је ово упућено, али знам да су они масовна појава нашег друштва, а знамо и како изгледа личност у маси. То је последица овакве пропаганде, нагласио је Божовић. Он закључује и да су „сендвичи коначно ослобођени негативног контекста“.

СНС је прошле недеље објавила видео спот у којем функционери те странке Марија Обрадовић и Дарко Глишић праве сендвиче, а којим се грађани позивају на митинг СНС-а у Београду у петак, 19. априла, у оквиру кампање „Будућност Србије“, председника Александра Вучића.

На Јутјуб каналу СНС-а објављен је спот којим се одговара на прозивке опозиционог Савеза за Србију да су присталице те странке „сендвичари“ и да на митинге долазе организованим аутобуским превозом.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!