Прочитај ми чланак

Чудна одлука тужилаштва након пријаве Тепић и Тодорића против Кризног штаба

0

Након што су потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић и адвокат Владимир Тодорић поднели кривичне пријаве против чланова Владиног Кризног штаба због обмањивања јавности у вези са епидемиолошком ситуацијом и прикривањем бројева заражених и умрлих од коронавируса, а све у циљу одржавања парламентарних избора, Прво основно тужилаштво у Београду које је примилио пријаву, упутило је такозвани захтев за прикупљање потребних обавештења, ни мање ни више него - министарству здравља.

Овакво поступање тужилаштва не би било проблематично да Тепићкином и Тодорићевом кривичном пријавом није обухваћен и одлазећи министар здравља Златибор Лончар који на челу ове институције седи и након три месеца од избора.

– Кривична пријава поднета против чланова кризног штаба, достављена је на надлежност Првом ОЈТ у Београду од стране Вишег јавног тужилаштва у Београду. Након пријема пријаве ради провера навода кривичне пријаве и прикупљања података Прво ОЈТ у Београду се захтевом за прикупљање потребних обавештења обратило Министарству здравља – казала је за портал Нова.рс порптапролка Првог ОЈТ Славица Јокић.

Иначе, захтев за прикупљање потребних обавештења је формално предистражна радња, коју покреће надлежни тужилац. У већини случајева, предистрагу, односно испитивање навода неке кривичне пријаве или уопште неког догађаја спроводи полиција по налогу тужилаштва. У конкретном случају везаном за испитивање кривице Кризног штаба, не би било проблематично што је такав захтев издат министарству здравља, али у том случају на пријави не би требало да стоји истовремено и име министра.

Подсетимо, Тепић је после подношења пријаве, новинарима рекла да су Брнабић, Лончар, Зоран Гојковић, Дарија Кисић Тепавчевић, Бранимир Несторовић и Предраг Кон сви заједно обмањивали јавност још од марта, када су „врло свесно темпирали почетак епидемије“ због избора.