Прочитај ми чланак

Црна Гора – све ближе Косову, све даље од Србије

0

Црногорска власт се жестоко труди да на све могуће начине подиђе својим новим пријатељима Американцима и НАТО-у, па је од недавно подигла дипломатске односе са самопроглашеним Косовом на ниво амбасадора.

593430_2016-07-08t153754z-1675094615-lr1ec7817ew7k-rtrmadp-3-nato-summit_f
Размена амбасадора, како преносе београдски медији, обавиће се почетком септембра.

Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи је за амбасадора у Црној Гори именовао Скендера Дурмишија који је амбасадорску функцију до сада обављао у Белгији, Македонији и Аустралији. Дурмиши је тренутно директор Дипломатске академије Министарства спољних послова Косова.

Истовремено, председник Црне Горе Филип Вујановић је за амбасадора те земље на самопроглашеном Косову именовао Ферхата Диношу, који је био амбасадор у Албанији.

Пре те одлуке дипломатски односи су били на нивоу отправника послова, пошто Вујановић није прихватио да именује амбасадора, условљавајући то укључивањем црногорске мањине у Устав самопроглашеног Косова. Тачи је током многобројних сусрета најављивао је да ће се то и остварити.

Међутим, пакет уставних промена самопроглашеног косова, у којима треба да буде обухваћено то и питање трансформације Безбедносних снага Косова у Војску самопроглашеног Косова наилази на отпор и неслагање представника Срба.