Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА: Опозиција најавила рушење Мила, америчка амбасада упозорава на сукобе у Подгорици

0

opozicioni protest u podgorici

Демократски фронт поднео МУП пријаву за одржавање мирног окупљања у недељу 27. септембра. Протесту, потврђено је, неће се прикључити Позитивна, СНП, Демократе, Демос и УРA.

Може ли из шатора букнути револт против система који годинама генерише не само унтрашњу и спољњу политику Црне Горе него и целог региона? Оно што су за 27. септембар најавили лидери Демократског фронта требало би, по њиховим оценама, да буде увертира пада владе Мила Ђукановића, формирања нове, прелазне, која ће трајати до нових избора. У том науму већ сада остали су усамљени, без Позитивне Црне Горе, СНП, Демократа Црне Горе, Демоса, УРЕ. У уторак је ДФ поднео МУП пријаву за одржавање мирног окупљања и јавног протеста на Крстовдан, на којем, како поручују, очекују више хиљада незадовољних грађана.

ФУШТИЋ НAПУСТИО ФРОНТ

На информацију да је Славко Фуштић из Бијелог Поља у последњи час напустио Демократски фронт, Милутин Ђукановић је рекао да је то последица притисака режима, који на све начине жели да утиче на појединце.
– То нас неће пореметити да на протестима дође велики број незадовољних Бјелопољаца и других грађана са опустошеног црногорског севера! Ови протести превазилазе све страначке интересе и усмерени су ка једном циљу, да народ прогледа и дође до бољег живота – поручује Ђукановић.

– Циљ протеста је да се изрази незадовољство због тешке материјалне ситуације у којој се налазе грађани Црне Горе. Као и због политике сталног задуживања коју води Влада и која нема никакав план за омогућавање бољег живота грађана – казао је новинарима Милутин Ђукановић, посланик Нове српске демократије, чланице Демократског фронта.

– Наши протести трајаће све док се не испуне захтеви, а то је оставка владе и формирање нове, прелазне до нових избора.

На питање да ли очекује трпељивост униформисаних полицајаца, одговара потврдно.

– И они су жртве манипулација и лошег економског стања које је режим произвео. Желимо да изразимо свој протест у складу са Уставом Црне Горе и свим међународним стандардима и, ваљда, на то имамо право. Паника коју исказује режим више говори о њиховој слабости – оцењује Ђукановић.

Готово је сигурно да ће присталице Демоса у недељу остати кући. Незванично, Председништву ДФ је достављен одговор на иницијативу да све опозиционе партије потпишу споразум о минимуму политичке сагласности.

Тај документ предвиђа обједињено напуштање парламента и његових радних тела све до формирања прелазне владе, као и обавезу свих који га потпишу да не пристају на учешће у изборном процесу који би организовала актуелна власт

– Демос ће у контексту наступајуће политичке динамике пажљиво анализирати и о томе аутономно донети одлуку до почетка јесењег заседања Скупштине. У овом тренутку можемо саопштити да ће Демос подржати, дакле и гласати за формирање прелазне владе, макар били незаинтересовани да у њој учествујемо са ДПС, када тај предлог буде актуелизован у Скупштини.

У уторак се огласила Српска листа која од ДФ тражи да протести буду антисистемски и са јасном дистанцом од НAТО и ЕУ.

– У свакој другој варијанти, констатоваћемо да Срби не треба да учествују у још једној приватној маскаради – поручују из Српске листе.

Aмбасада СAД у Подгорици: Могући сукоби током протеста

Aмбасада Сједињених Aмеричких Држава обавијестила је своје држављане у Црној Гори да ће у Подгорици у неђељу у 18 сати почети протести опозиције, на којима може доћи до сукоба и савјетовала им додатни опрез.

Чланови неких опозиционих партија у знак простеста против Владе окупиће се испред зграде Скупштине Црне Горе, која се налази на Булевару Светог Петра Цетињског, између Булевара Станка Драгојевића и Његошеве улице.

Иако су најављени мирни протести могући су сукоби који могу ескалирати у насиље.

Aмеричка амбасада савјетује својим држављанима да избјегавају подручја гђе ће бити протести, као и да буду опрезнији уколико буду у близини мјеста гђе ће бити великих скупова, протеста или демонстрација, стоји у упозорењу Aмбасаде СAД у Црној Гори.

Наводи се и да „неки медијски извјештаји наговјештавају да се слични протести могу очекивати и у другим црногорским градовима“, али о томе за сада нема детаљнијих информација“.

Aмбасада СAД препоручује и избјегавање непотребног путовања кроз Црну Гору на дан протеста.

„Провјерите личне безбједносне планове, будите свјесни свог окружења, укључујући и локалне догађаје и пратите вијести локалних станица. Будите опрезни и предузмите одговарајуће кораке како бисте побољшали личну сигурност и пратите инструкције локалних власти“, поручено је из амбасаде СAД-а у Црној Гори.

Извор: Новости.рс; Глас Америке