Прочитај ми чланак

ЧЛАН ВУЧИЋЕВОГ РИК-А: Изборни процес је претворен у циркус!

0

"Ово је крајње неозбиљно и желим само да остане забележено да је овај изборни процес претворен у циркус. Ово нема више никаквог смисла, хајде лепо да поништимо све па да направимо још један круг гласања, на свих преко 8.000 бирачких места. Ово је заиста крајње неозбиљно, као и организовање ових седница које чекамо по три сата и слично. Ово више нема никаквог смисла, и што рече она колегиница из СНС-а, заиста смо постали технички орган. И то јесмо у сваком смислу."

Овако је заменик члана Републичке изборне комисије Драган Тришић укратко описао парламентарне изборе одржане прошле недеље које ће се, због свих нерегуларности, поновити на готово 230 бирачких места.

– То је готово неозбиљно. У изборном циклусу 2016. године било је понављање на десетак до 15 бирачких места. Ово је невероватан скок у негативном смеру – истиче Тришић додајућа да иструктажа чланова бирачких места није дала резулате.

– Сви знамо да је спровођена инструктажа чланова бирачких одбора која је очигледно пропала. Она није дала жељене резултате, јер да су они нешто научили, не бисмо понављали изборе.

Такође, Тришић је истакао и да је РИК постао „продужена рука“ других институција.

– Евидентно је да је РИК практично постао помоћни орган Републичког завода за статистику, да се нама може сервирати шта год се хоће, јер ће већина све изгласати – закључио је Тришић.

Подсетимо, до 16-17 часова излазност је била мала, видело се већ и на основу података и репрезентативних узорака које су представили ЦеСИД и ЦРТА. Међутим, онда је уследио „метеорски“ излазак натераних, уплашених, уцењених људи…

– И онда се појављује у изборној ноћи носилац листе Александар Вучић „За нашу децу“ и изјављује да је излазност преко 50 одсто, а РИК није објавио излазност. А онда након тога се РИК појављује са бројем који је помирен са изјавом Александра Вучића. Оригинална је сумња да РИК настоји да потврди ту изјаву – каже за Директно.рс Родољуб Шабић, адвокат и стручњак за право на заштиту података о личности и први повереник Србије.

Избори ће се, како је објавио РИК данас, због неправилности на бирачким местима у среду, 1. јула, поновити на 234 бирачка места где право гласа има укупно 202.924 бирача.