Прочитај ми чланак

ЦИА креира политику и кризе на Балкану?

0

cia2

(Томислав Кресовић)

ЦИА осмислила и водила ратове на Балкану?

Шокантне су информације о деловању ЦИА на Балкану током деведестих година, а које је због “виших интереса” обелоданио бивши амерички председник Бил Клинтон центру своје фондације у Њујорку. Посредно Бил Клинтон је урадио исто што и Сноуден или “Викилик” односоно јавности је саопштио стратегију његове политике на Балкану, простору бивше Југослвије и Србије у преко 300 обавештајних докумената.

Централна обавештајна служба (ЦИА) сакупила за време рата у БиХ, у периоду од 1992. до 1995. који су стављени на сајт ЦИА иако имају тајност 50 година. Бивши председник САД Бил Клинтон је на тај начин отворио странице подземне историје где је ЦИА креирала у великој мери политику Беле куће и Пентагона. Аналитичари ЦИА подржани својим мрежама у Србији су пислали процене Белој кући Стејт департменту да “нису били задовољни дејством санкција на Србију будући да оне нису произвеле антирежимске демонстрације. “Грађани Србије гунђају и зарађују све мање, али нема назнаке да се приближавају граници стрпљења. Санкције су убрзале спиралу пропадања српске економије, али још нису донеле довољно патње локалном становништву да би покренуле експлозију антирежимског расположења”, наводи се у извештају.

ЦИА је након рата у БиХ 1995. године припремала терен за обарање са власти Слободана Милошевића и војна акција око Косова 1999. године НАТО-у је послужила после санкција као друга фаза у рушењу власти у Србији. Данас бивши државни секретар у Клинтоновој администрацији Медлин Олбрајт каже да су акције Сједињених Америчких Држава током кризе на Косову, укључујући бомбардовање подручја која нису била под санкцијама Уједињених нација, биле илегалне, према међународном праву, али ипак правичне, што потврђује међународну агреију САД и НАТО против СРЈ и Србије.

klintoni

Иза свих потеза Клинтонове политике стајала је ЦИА. Она је уз подршку савезничких служби пре свега НИ& и БНД припремала мрежу политичког преврата који је довео ДОС на власт. Истовремено постоје и процене да је ЦИА преко других служби у Европи, пре свега Британских или делова политичког и криминалног подземља у Србији, била заинтересована за политичку и физичку елиминацију премијера Србије др Зорана Ђинђића. ЦИА никада није напуштала Србију са становишта глобалних интереса САД, пре свега због притиска државног врха око Хашког трибунала, Косова и Метохије и рада на независности, као и контроле свих досадашњих влада Србије рачунајући и садашњу

ЦИА “лобира” против утицаја Русије у Србију

ЦИА заправо преко својих канала унутар власти Србије са својим савезницама МИ6 и БНД контролише државну политику и естаблишмент на начин да се ни једна одлука стратешки важна за Србију не може донети без подршке и одобравања дипломата и влада САД, Велике Британије и Немачке. Стратешки циљ САД преко совјих обавештајних мрежа и утицаја јесте максимална “послушност” владе Србије упуствима Немачке и САД око Косова да би се добио датум за почетак преговора за статус у ЕУ.

САД, које су међу првима признале Косово, имају на Косову геостратешке интересе који делују по дубини Балкана са намером виталне контроле Руских, пре свега енергетских интереса који пролазе кроз Србију. Други стратешки циљ САД је да увуку Србију у НАТО и да је извуку из руских геополитчких и војно стратешких интереса. САД су Србију препустиле Немачкој уз контролу ЦИА над владом, војском и полицијом. Немачка БНД контролише финансије, природне ресурсе и науку заједно са британском МИ6.

Влада Србије под контолом!

Сам председник владе Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић ужива значјну подршку у Обаминој администрацији, тачније лобију Била и Хилари Клинтон. Дачић каже: „Веома нам је битно да имамо позитиван став Немачке да би прва међувладина конференција била одржана до краја јануара”. Датум за ЕУ је капитална битка Ивице Дачића и Александра Вучића. У исто време премијер Србије такође каже: “Ја мислим и да је опстанак Републике Српске много важнији национални и државни интерес него опстанак Косова и Метохије у оквиру Србије зато што тамо (у Републици Српској) живи више од милион Срба”. Овом изјавом премијер Србије је јасно ставио до знања да Косово и Метохија није “важан” државно национални интерес Србије јер је он реал-политички на основу силе и интереса већ дефинисан као независна држава.

ambasada-sad

Да би се поспешио тај став Амбасадор Немачке на Косову Петер Бломајер изјавио је да Немачка и Велика Британија имају заједнички став да нормализација односа Србије са Косовом треба да буде уско повезана са процесом учлањења Србије у ЕУ и додаје: “Немачка и Велика Британија, али и други партнери уско сарађују и имају потпуно исте ставове што се тиче односа Србије и Косова и њиховој будућности у ЕУ“. Република Српска је за премијера Србије важнија од Косова чиме се заправо рационализује или редукује појам државног и националног интереса јер је РС ентитет у оквиру БиХ која је недовршена држава као и Косово и под протекторатом је НАТО и ЕУ. Са друге стране председник Србије Томислав Николић, који је добио поверење грађана на националној политици каже: “Курс Србије је јасан – Србија жели да тесно сарађује са Русијом и то не омета европске интеграције наше земље“ у разговору с руским амбасадором у Београду Александром Чепурином. Како је прихватљива да влада води изразито прозападну политику а председник Србије се позива на јачање односа са Руском федерацијом. Да ли је реч о две политике или политичким нијанасама време ће показати.

ЦИА ради на перфидним облицима одвраћања српске власти од Руске федерације – “корак по корак”. Сам премијер Ивица Дачић недавно каже да ће Србија у скорије време референдумом одлучити око статуса у НАТО. ЦИА је рецимо свим државама у окружењу и онима који су били “иза гвоздене завесе” на путу ка ЕУ процењивала капацитет уласка у НАТО и одвраћања од било којег војног савезништва и веће војне сарадње са Руском федерацијом. Сви досадашњи министри одбране Србије били су под јаким притиском и утицајима САД и НАТО и под конторлом и посматрањем ЦИА. Дакле ЦИА је и даље на Балкану и у Србији утицајна и за њу сада раде државни потенцијали Србије да би добили што боље оцене на путу Србије ка ЕУ. Оно што је објавио “Викиликс” или Сноуден јавно је саопштио и бивши председник САД Бил Клинтон. ЦИА креира и управља кризама и политикама на Балкану без застоја.

(Видовдан)