Прочитај ми чланак

Чедомир Јовановић: Србија има проблем Косова и односа према Русији

0

cedomir iz

Председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић данас је искључио могућност постизборне сарадњу са напредњацима и Александром Вучичем, наводећи да је циљ коалиције са којом иде на изборе стварање алтернативе актуелној власти.

„На изборима желим да ставим тачку на четири године апсолутне власти напредњака, тачку на Србију у којој апсолутно све зависи од Вучића“, рекао је Јовановић у разговору са младима из ЛДП-а.

Он је у страначком саопштењу објаснио да се то односи на стварање алтернативе која ће Вучићу бити конкуренција и која ће бити у стању да га заустави када греши.

„То је стварање алтернативе која ће Вучићу бити конкуренција, која ће бити у стању да га заустави када греши. Када иде ка ЕУ један корак напред, а два назад, да му не да да се врати када после доброг геста према региону повуче лош, да му не да право да такве грешке прави“, навео је Јовановић.

За Јовановића ће зато бити успех ако након избора коалиција ЛДП-ЛСВ-СДС буде имала довољан број посланика у републичком парламенту за успостављање политичке равнотеже, а уверен је да ће та коалиција имати и подршку грађана и озбиљност, које су потребне да би се то реализовало.

„Данас је Србија на једној нози, стоји у месту и пропада јер када треба да закорачи из живог блата у којем нестајемо, она то није у стању јер, без обзира на Вучићев рејтинг и СНС проценте, земља не може бити боља све док ми не урадимо наш део посла који власт и не може и не жели да ради“, истакао је он.

Лидер ЛДП-а је је оценио да је кључно за Србију да из избора изађе са успостављеном политичком равнотежом поручивши да никада неће бити опозиција Србији и да неће рушити оно што је добро и што треба подржати.

„Не пристајем да се данас понашам онако као су се годинама понасали Николиц и Вучић. Никада нећу бити опозиција Србији, нити ћу икада своју жељу да будем на власти или добијем проценат више на изборима плаћати тиме што ћу овако намучену и дезоријентисану Србију мрцварити и слуђивати себичним страначким ратовима за власт“, истиче он.

Јовановић је навео да је тешко водити државу суочену са великим изазовима, али да њега од Вучића разликује то што га није себично саплитао у том послу само због тога што је Вучић, а не он, премијер.

Он је рекао и да су пред Србијом многобројни проблеми који јој сужавају перспективу и да је земљи потребан нови одговор на њих – од питања Косова, регионалних односа, пута ка ЕУ, дефинисања односа према Русији, унутрашњих реформи…

(Бета)