Прочитај ми чланак

ЧАНАК: Срби се користе за дестабилизацију региона као за време Милошевића

0

Председник ЛСВ Ненад Чанак оптужио је поједине представнике интелектуалне елите у Србији да "хушкају на нови сукоб" са суседним земљама.

„Националистички поклич који се може чути у Србији о потреби ‘националног ослобођења и уједињења’ није ништа друго него наставак ратова започетих и изгубљених током деведесетих година прошлог века“, навео је Чанак у саопштењу.

Како је додао, „представници интелектуалне елите који без минумума осећаја одговорности за јавно изговорену реч хушкају на нови сукоб, ниподаштавањем и дехуманизацијом наших суседа – морали би да знају да њихове речи већ сутра могу бити претворене у пуцње“.

Он је оценио да се, као и у време „Милошевићевог похода на Југославију“, Срби у региону поново користе у сврху дестабилизације држава у којима живе, као опробаном методу манипулације и подстицања међунационалних тензија.

„Од позива на ‘ослобођење и уједињење’, које може бити остварено само ратом до унесрећених људи на приколицама – врло је кратак пут“, упозорио је Чанак.

Он је подсетио да се из Србије сваке године исељавају хиљаде младих и вредних људи и додао да би то морало да служи као опомена да су региону потребни мир, стабилност, економски развој.

„Пружимо руку нашим суседима, како бисмо живели у миру и стварали такво окружење да млади људи желе да остану у својој земљи“, поручио је Чанак.