Прочитај ми чланак

ЧАНАК: Скупштина да констатује престанак мандата Шешеља

0

Председник ЛСВ Ненад Чанак затражио је хитну седницу Одбора за административно-буџетска и мандатско имунитетска питања.

Он је затражио седницу како би предложио Скупштини Србије да констатује предстанак мандата посланику СРС Војиславу Шешељу, саопштио је ЛСВ.

Та странка наводи да је лоше по углед парламента да у посланичкој клупи седи човек осуђен за ратне злочине, односно прогон и подстицање на прогон Хрвата у Хртковцима 1992. године.

Позивајући се на Закон о избору Народних посланика, Чанак наводи да се као један од разлога за престанак мандата пре истека времена на које је посланик изабран, наводи правоснажна судска одлука којом је посланик осуђен на казну затвора безусловно у трајању од најмање шест месеци.

„Будући да је Жалбено веће Механизма за међународне кривичне судове, као правни наследник Хашког трибунала, осудило Војислава Шешеља на казну затвора од 10 година, сматрамо да је тај случај наступио и да мандат треба препустити следећем посланику на листи Српске радикалне странке“, каже се у саопштењу.

Посланик СРС Немања Шаровић изјавио је раније да нема основа да се Шешељу одузме посланички мандат, након пресуде у Хагу.

Шаровић је новинарима у парламенту рекао да је Шешељ слободан човек, и да се он за посланика кандидаовао и изабран је, након што се вратио из Хага.