Прочитај ми чланак

Бусек: Београд и Приштина су за поделу Космета

0

Београд и Приштина су, у суштини, за поделу Космета, само треба убедити Брисел да се још једном мењају границе на Балкану, каже бивши координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе Ерхард Бусек.
Дијалог Београда и Приштине што пре треба дићи на виши, политички ниво, а на крају овог процеса требало би пронаћи коначно решење за излазак из косовског чвора, које би могло бити подела Космета, изјавио бивши координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе Ерхард Бусек.

„Београд и Приштина су, у суштини, за то и само треба убедити Брисел да се још једном мењају границе на Балкану“, рекао је Бусек .

Према његовом мишљењу, сви детаљи изласка из косовске пат-позиције могли би да се усагласе на некој врсти „Дејтона за Косово“, где би међународна заједница, пре свих ЕУ, САД и Русија, били гарант споразума.

Бусек тврди да Србија не може да се нада добијању датума за почетак преговора са ЕУ у децембру: „Очекујем да Европска комисија, и на крају, Европски савет, дефинишу подужу листу области у којима је потребно извршити неопходне реформе“.

Проблем, додао је, неће бити само нормализација односа са Косовом, већ и промене у правосудном систему, вођењу економске политике…

Бусек каже да га не изненађује захтев Немачке да Београд и Приштина потпишу уговор о добросуседским односима и поручује да треба очекивати да највеће земље ЕУ, пре свих Немачка, поставе и нове, додатне услове пред Србију, како процес интеграција буде одмицао.

„У овом тренутку је готово немогуће рећи када ћете добити датум преговора. То ће у великој мери зависити и од економске ситуације у ЕУ, која није баш најсјајнија“, оценио је Бусек.

 

Он, такође, каже да је немогуће рећи када би Србија могла да постане чланица ЕУ.

„Говорили смо да ће на стогодишњицу Првог светског рата, 2014, цео Балкан бити у европској породици, па се то, очигледно, неће десити“, рекао је Бусек додајући да је питање да ли је реалан и други датум који се помињао – 2020. година.

„Али, оно што је сада већ сигурно, Србија ће морати, пре уласка у ЕУ да призна постојање државе Косово“, истакао је Бусек.

Бусек сматра да оно што је видео од потеза које је на почетку мандата вукла нова влада не иде у правцу суштинских промена у Србији и усклађивања са стандардима ЕУ.

„Имам осећај да Србија, а поготово ваши политичари, стално чекају да се Европа прилагоди вама, уместо да буде обрнуто. Такође, приметан је и заокрет нове владе ка Русији, што мислим да није добро, јер је Србији место у ЕУ“, рекао је Бусек.

 

А зашто би Србија треба да постане члан ЕУ?
Да би  била  многоразвијеним земљама од ње колонија, да би је и даље  цепали у више вештачких полудржава или да када Русија опет постаје светска сила број један не буде њен савезник на Балкану и тиме за сва времена Србију поунијати, атеизује и расрби?

(Вечерње новости)