Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА:„Вучић је био курир између Цанета Суботића и Јоце Амстердама“…

0

Посланици у Скупштини Србије наставили су расправу о Предлогу буџета за идућу годину, спорним медијским законима и низу других предлога. Претходна два дана протекла су бурно, уз велики број међусобних увреда посланика власти и опозиције.

13:57

Пауза од сат времена

Председник Скупштине Владимир Орлић прогласио је паузу у трајању од 60 минута

13:44

Мариника Тепић: Ви се плашите Драгана Ђиласа

Шефица посланичке групе „Правац Европа“ рекла је да посланици власти сада више помињу Драгана Ђиласа него свог председника Александра Вучића.

„Три дана се овде иживљвате над човеком који овде није присутан. Помињете га сада више него Вучића, не дај Боже да га сматрате председником СНС, не избацујете Драгана Ђилас из уста. Неко може то да сматра добром кампањом, јер не можете из радикалске коже. Оно што показује да се плашите је то што јутрос нисмо могли да увдемо ни Драгана Ђиласа од стиропора. Министар Гашић, претпостављам да је његова директна наредба, је својим полицајцима наредио испред нашег посланичког клуба да не смемо да се померимо са макетом Драгана Ђиласа у природној величини ког смо хтели да унесемо у салу“, објаснила је Тепић.

13:34

Ћутин говор о медијским законима изазвао велику буру

Александар Јовановић Ћута подсетио је на период кад је актуелни председник Србије Александар Вучић био министар информисања.

„Година је 1998. и у владу Слободана Милошевића улази један млади радикал, садашњи председник Александар Вучић. Један за други гаси се све што мисли супротно у односу на актуелни режим. Слободни новинари стрељани су на својим кућним праговима. То је резултат владавине тадашње власти Слободана Милошевића, Војислава Шешеља и Александра Вучића. Година је 2023. година, а пред нама је нови Закон о медијима и јавном информисању. А како изгледа када си новинар и мислиш и говориш супротно од Александра Вучића? Живот те спале малтене. Запале ти кућу, добијаш батине… И сада, да упростимо ствари – шта је овде план? План је да се угасе једина два слободна медија, а то су Н1 и Нова С. Све сте спаковали и покуповали, бивша Б92 која је некада била симбол слободе је сада у вашим рукама. Ви господо радикали никада нисте променили своју ћуд“, нагласио је Ћута.

13:19

Слика убијеног Славка Ћурувије, као слика нових медијских закона

Посланик ДС Срђан Миливојевић наставио је одговор о оптужбама на рачун лидера Народног покрета Србије Мирослава Алексића.

„Не само да је имао 17 година кад је Земунски клан извео прво убиство, него није ни знао да постоји, нити ко су Луковић и Спасојевић. Прво убиство Земунски клан је извео у Клиничком центру Србије 1994. године, убризгавајући пацијенти смртоносни коктел од којег је доживео срчани удра. Здрав и прав човек, повређен у сукобу“, рекао је Миливојевић, а затим се осврнуо на медијске законе.

„Кад говоримо о медијским законима, подсетићу вас да ове законе доноси исти режим који је донео онај Закон о информисању 1998. године, а тад је био Александар Вучић министар информисања. То је био човек који је рекао да ће се кад, тад осветити Славку Ћурувији за „лажи које о њему објављује „Дневни телеграф“. То се завршило овако на Ускрс 1999. кад су позвали своје газде да бомбардују Србију“, рекао је Миливојевић и показао фотографију убијеног Ћурувије.

13:12

Славица Радовановић о Земунском клану

Посланица Народног покрета Србије Славица Радовановић је говорећи о новом предлогу медијских закона рекла да уколико они буду усвојени, Србија ће бити у потпуном медијском мраку, јер би се на тај начин елиминисали преостали независни медији.

„Ми смо и сад у мраку јер контролишете све медије, до људи јако тешко долазе праве информације, али на срећу РТС преноси ова заседања, па грађани бар на овај начин могу да виде и чују. Што се тиче оног што је речено на почетку седнице да је Земунски клан формиран 2003. године и да је тад наш председник странке Мирослав Алексић имао 20 и нешто година. Земунски клан је ликвидиран 2003. године, али је настао много пре. Десет година раније и како му само име каже у Земуну је створен. Ја бих позвала господина који је отошао , а који је овде 20 година посланик и који лажним информацијама обезбеђује себи место у сваком мандату, обавестил абих га следеће. Земунски клан се није створио у Трстенику, него у Земуну, а највећи просперитет је имао од 1996. до 1998. године, а тад је у Земуну била СРС. Та иста странка је 1997. године доделила решење Душану Спасојевићу да му се да да на трајно коришћење парцела“, рекла је Радовановић.

13:00

Јерковић донео Орлићу комад стиропора: На овоме сте дошли на власт, сад вам је опроштајни поклон

Посланик Александар Јерковић донео је поклон за Владимира Орлића – комад стиропора.

„Чујем да сте ноћас лоше спавали, па ме интересује да ли вас је жуљала помисао на оне гвоздене кревете у затворима или је софа била неудобна. Зато сам вам донео један поклон, нешто што ви из СНС много волите, да вам буде удобније и да мислите на мене у дугим зимским ноћима, кад се будете преиспитивали шта сте урадили овој земљи. Господине Орлићу, на овом реквизиту сте дошли на власт, ја вам га поклањам као опроштајни сувенир. Поздравите Томислава Николића кад га извучете из нафталина и реците му да није једини који има стиропор“, рекао је Јерковић, а затим однео стиропор умотан у машну до Орлићевог стола.

12:28

„Срам вас било издајници, ово сте потписали“: Срђан Миливојевић показао заклетву коју је положила Српска листа

Посланик ДС Срђан Миливојевић каже да су на крају расправе.

„Све време ова напредна мафијашка органзација покушала је да оптужи опозицију да не зна како ће на изборе које Александар Вучић још не сме да распише. Међутим, ја морам да вас питам да ли сте ви одлучили, како ћете ви на изборе? Ко вам је шеф? Ко је шеф те ваше организације? Да ли је то Аљбин Курти, Вучић, Вељко Беливук, Станко Суботић? Погледајте, грађани Србије. Ово је заклетва коју су посланици Српске листе, филијале и подружнице СНС, ових бранитеља КиМ, положили на Устав Косова пред Аљбином Куртијем“, рекао је Миливојевић и прочитао заклетву у којој пише, између осталог, и да се обавезују на заштиту суверенитета Републике Косово.

„Срам вас било издајници, ово сте потписали и сад Куртија не смете на листу, него Вучића. Је’л тако спочитавате опозицији да сарађује с Куртијем? На верност Куртију сте се заклели и то није било бесплатно. Ако хоћете гласајте за то 17. децембра или гласајте за нас који волимо ову земљу“, рекао је Миливојевић.

12:20

Марина Липовац Танасковић: Најризичнији возачи се смеју држави, порастао број погинулих

Посланица и потпредседница Народне странке Марина Липовац Танасковић изјавила је да „најризичнији возачи исмевају државу, јер се хапсе аутомобили, а не возачи“, и да у новом Закону о безбедности саобраћаја није било спремности за нове инструменте за безбедност саобраћаја, нити спремности за управљање брзинама и црним тачкама, као ни за ревизију безбедности на путевима.

„Унапређење безбедности саобраћа на путевима мора бити приоритет државе. Ако је приоритет да се граде путеви, онда би приоритет требало да буде и да људи не гину на тим путевима“, рекла је Марина Липовац Танасковић на седници Скупштине Србије.

Марина Липовац Танасковић навела је да се на путевима у Србији 2022. године догодило 33.230 саобраћајних незгода у којима је погинуло 553 људи, што је пет одсто више него 2021. године, и додала да број незгода смањен у поређењу са 2021. годином, али је погинуло више људи.

„Само 15. октобра у року од 24 сата погинуло је шест људи, имамо и црну хронику погибије деце на пешачким прелазима“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић је додала да је новим Законом о безбедности саобраћаја прописано да се сав новац од казни слива у републички буџет уместо да део остане локалним самоуправама, што значи да ће локалне самоуправе добијати 31 одсто средстава мање него раније.

12:13

Маринику зауставило обезбеђење, нису јој дали да унесе лутку Драгана Ђиласа

Шефица посланичке групе Правац Европа Мариника Тепић и остали посланици из ССП покушали су да уђу у салу Скупштине Србије са лутком Драгана Ђиласа, али им припадници обезбеђења нису дозволили да прођу.

„Ово није скупштинско обезбеђење, ово је наредба Гашића директно, јер су ово припадници МУП-а. Они су као криминалци“, казала је Тепић и додала да неће одустати и да ће остати у холу.

11:55

„Нећемо Ђиласа од стиропора, доведите Ђиласа од крви и меса“: Јованов опет о лидеру ССП

Миленко Јованов одговарајући Милиојевићу, опет прича о Ђиласу.

„Ја се надам да ће Александар Вучић прихатити да његово име буде на нашој листи 17. децембра, а исто се надам да ће Драган Ђилас показати храброст једном у животу и кандидовати се именом и презименом. Д асе не крије иза главних личности, глумаца и спортиста, да стави поред себе све примерке прошлог режима. И да у наредном мандату не спремају као сад, да кажем људима. Спремили су неку лутку Ђиласа у природној величини да унесу у салу, што није могуће по Пословника. Немојте Ђиласа од стиропора, нек дође онај од крви и меса, да га питамо за приходе“, рекао је Јованов.

11:50

„Ласом су их хватали, за уши су их вукли“. Срђан Миливојевић о напредјацима

„Поштовани грађани Србије, ево нас у одбрани вашег права да вас напредна мафија не пљачка“, рекао је посланик ДС Срђан Миливојевић и додао:

„Ови напредни мафијаши не могу јутрос да се пробуде и да дођу на седницу у 10 сати и још нас уверавају да је седница почела у 10. Хватаи су их овде ласом, за уши су их хватали, једва су их довукли онако буновне… Али ми смо вазда будни кад треба да спречимо народну пљачку. А ко спроводи народну пљачку? Она странка која је у таблоиду Велика Србија означена као тајкунска странка. Они свог главног шефа и идеолога Аљбин аКуртија не могу да ставе да буде носилац листе, али зато је мртва трка да ли ће носилац листе бити Александар Вучић, Станко Суботић, Вељко Беливук или неки други вођа криминалној клана“, рекао је Миливојевић.

Затим је показао књигу на чијим се корицама налази лик министра Александар Мартиновића.

„Како сам газио Тому и Вучића“, ето ту је најбоље описано како ова политичка организација ради. И ту се каже да СРС тврди и располаже доказима и ми смо спремни да вам те доказе уступимо, да је курир између Јоце Амстердама и Станка Суботића Цанета, Александар Вучић. Он је ишао у Москву, он је ишао у Женеву и Цирих по паре, он се састајао са Цанетом Жапцем. То каже Александар Мартиновић, министар, ево га седи овде човек“, навео је Миливојевић.

11:32

Посланик Заветника се захваљивао грађанима, власт му добацивала

Посланик Српске странке Заветници Страхиња Ерац рекао је да у свом последњем обраћању у овом сазиву парламента жели да се захвали грађанима, након чега су посланици власти почели да добацују.

„То је њихова политика подела, зато ћу вас позвати да 17. децембра гласате за оне који вас никад нису изневерили, који су се увек за вас борили““, рекао је ЕРац и развио заставу Града Краљева.

11:25

Мали рекао посланици да лаже, Обрадовић поручио Орлићу: Шта се правите луди? Шта вам није јасно?

Након што је посланица Двери Радмила Васић указала на више спорних ставки из предлог абуџета, а посебан акценат ставила на изградњу станова који ће се користити приликом иуложбе ЕXПО, а који ће се затим продавати по тржишним ценама, реплицирао је министар финансија Синиша Мали.

„Што се тиче преливања у нечије приватне џепове, очигледно од себе полазите или од ваших спонзора у лику Драгана Ђиласа. Кад је изградја ЕXПО у питању све радимо у складу са прописима. Станове гради држава за себе, након издавања ће исте те станове продавати држава и новац иде у буџет и молим вас да престанете да лажете“, рекао је Мали, а затим је дошло до комешања у сали након што се лидер Двери Бошко Обрадовић побунио, јер Орлић није реч Радмили Васић.

„Колегиница има право на реплику, кад јој неко каже да лаже. Шта се правите луди? Је’л минисатр рекао да лаже? Шта вам није јасно? Шта вам није јасно? Да ли колегиница има право на реплику?“, рекао је Обрадовић Орлићу.

11:15

Јованов брани Телеком

У одбрану Телекома стао је Јованов.

„Телеком је у време СНС постао права српска компанија која озбиљно и одговорно послује и Телеком не воде људи који раде за Драгана Шолака. Ђиласове и Шолакове компаније“, рекао је Јованов одговарајући Обрадовићу и затим по ко зна који пут говорио о приходима приватних фирми Драгана Ђиласа од 2002. до 2022. године.

„Комплетну инфраструктуру Телекома су користиле Ђиласове и Шолакове фирме, грађани од тога нису имали ништа, нису плаћали никакве обавезе, поставили су менаџмент који је радио н аштету Телекома и сад кад Телеком има нови менаџмент који исплаћује плате. То што конкуренција има проблеме и огромне дугове који оптерћују њихов рад, то је проблем конкуренција која покушава својим политичким крилом да опет дође на чело Телекома“, рекао је Јованов.

11:08

„Финансирање албума антизвезде“: Бошко Обрадовић о Телекому и Карлеуши

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да је у амандманима које је њихова група предвидела, имали су пре свега у виду добит коју привредна друштва у оквиру нашег буџетског система остварују, сматрајући да та добит треба да се врати у буџет.

„Односно да се стави у функцију неких других буџетских ставки, на пример за социјалну, здравствену и просвету политику. Да нам се не би дешавало, као што нам се данас дешава, да Телеком Србија купује фудбалске лиге, односно права преноса у неким ненормалним стотинама милиоона евра, док се људи боре да преживе. Или да исти тај Телеком финансира нове албуме једне антизвезде као што је Јелена Карлеуша, некога ко нема никакве везе с музиком, али има везе са владајућом СНС и у служби је пропаганде СНС и у свим својим јавним наступиман подржава режим и напада опозиционе посланике. Да ли је то идеја трошења добити из јавних предузећа“, рекоа је Обрадовић.

10:57

Орлић: Лазовић подврискује, допало му се да чује за Ђиласову милијарду

Председник Скупштине Владимир Орлић поново добацује посланицима опозиције.

„Ево Лазовић од одушевљења поврискује икао је једини присутан члан своје посланичке групе. ного му се допало да чује за Ђиласову милијарду“, рекао је Орлић.

10:54

Јованов опет спомиње Ђиласа

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов аплицира Гавриловићу.

„Каже колега ми не знамо да планирамо, али ево они знају. Они заиста сјајно планирају. Нису били ту синоћ, нису били ту ни јутрос. Једини проблем је што саки њихов план се заврши тако што милијарду и 67 милиона евра заврши на Ђиласовим рачунима. То је резултат њихових планова и планирања“, рекао је Јованов.

10:51

Миодраг Гавриловић: Ноћу имате најбоље рушилачке резултате

Посланик ДС Миодраг Гавриловић каже да му је драго шшто је предстваник владајуће већине рекао то што је рекао и потврдио да не умеју да планирају.

„Ви не знате да планирате, а поготову фискалне приходе. Зато волите ноћу да радите, јер ноћу имате најбоље рушилачке резултате. С друге стране, члан 14 каже директни корисници буџетских средстава пре најављивања нових обавеза, морају да пријаве пријављене а неизвршене обавезе. Значи постоје одређени субјекти који преузимају, а не извршавају обавезе. Овде мора да се дода прецизнија дефиниција и због тог асам напрабио амандаман, треба да се дода: С тим да мора да да писано образложење за неизвршавање обавеза на време“, рекао је Гавриловић.

10:40

Орлић Лазовићу: Ако икад поново будете посланик…

Шеф Зелено-леве посланичке групе Радомир Лазовић реаговао је на сталне упадице председника Скупштине Владимира Орлића и позвао се на члан 100 пословника у којем каже да ако председавајући жели да учествује у полемици треба своје место да уступи неком од потпредседника парламента.

Орлић је одговорио увредом.

„Ако икада будете поново послали посланик након наредних избора, организоваћемо курс за посланике да вам објасне садржај пословника и да научите, додуше у складу са могућностима. Да не кажем капацитетима“, рекао је Орлић

10:35

Миленко Јованов: Ово је такав покушај манипулације

Посланик СНС Миленко Јованов каже да је седница каснила тачно 17 минута, зато што се одржава Посланичка група апријатељства с Азербејџаом, а да је тад посланика опозиције укупно било шесторо у сали.

„А пре тога су били бројни одбори који су обрађивали њихових 1.000 амандмана, ми смо били ту, а они нису. У међувремену су увећали своје присуство, па их је сад у сали укупно девет. Те Ђиласове коалиције је сада девет, а синоћ их је у сали остало пет. Ово је такав покушај манипулације, јер нас терају да својим очима не верују. Ови људи уопште не постоје, а њихових шест је 66“, рекао је Јованов.

10:28

„Што држите седницу до два ујутру кад владајућа вечин ане може да се пробуди“

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић рекао је на почетку данашњег заседања да се седнице парламента одржавају по прваилу уторком, средом и четвртком од 10 до 18 часова.

„Питам вас што терате владајућу већину до два сата ујутру кад не могу да се пробуде. Више од 20 минута не можете да их поватате овде“, питао је он Орлића.

Срђан Миливојевић, Драгана Ракић, Зоран Лутовац, Владимир Гајић Фото:Амир Хамзагић/Нова.рс
„Радимо да бисмо завршили на време, да можемо да идемо на изборе које сте ви тражили. А ви пуно поздравите Драгана Ђиласа и његових 619 милиона евра. Он је навикао на нешто друго, навикао је да краде, а ми морамо да радимо“, поручио је Орлић.

10:05

Ђилас опет на дневном реду

Оба дана посланици власти спомињали су лидера ССП Драгана Ђиласа, иако он није у сали. То је јуче радио и министар финанаија Синиша Мали.

„Видели сте по излагању претходног говорника шта Ђиласа највише боли, а то је што је Телеком самостална компанија и није под утицајем тајкуна. То је самостална компанија“, рекао је Мали.