Прочитај ми чланак

Бурно у Скупштини: Део опозиције напустио салу, Мартиновић их вређао

0

Посланици у Скупштини Србије настављају заседање на посебној седници о Извештају Владе о безбедносној ситуацији у земљи, након масовних убистава на у школи на Врачару и у Младеновцу. На дневном реду су и предлог о гласању о неповерењу министра унутрашњих послова Братислава Гашића, а седници ће присуствовати и чланови Владе Србије. Иако је седница почела још претходне недеље, још увек није завршена прва тачка дневног реда. Заседање је до сада обележила бурна расправа дела опозиције и власти.

9:00
Завршена седница Скупштине Србије

Седница Скупштине Србије завршена је вечерас око 19 часова.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић саопштио је да ће посланици са радом наставити у понедељак у 10 часова.

18:56
Министар Мартиновић вређао Бошка и Зеленовића

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, и након што је изашао део опозиције из сале, наставио је да вређа лидере опозиције.

„Бошко Обрадовић, велики Србин, највећи на свету, велики православац и велики русофил, потписао је Споразум са народом са Небојшом Зеленовићем и још неколико њих који се ваљда сада спремају да за једно пола сата по Београду шутирају кости владике Николаја (Велимировића)… Ви сте упознати шта је владика Николај радио за свог живота“, рекао је Мартиновић.

Подсетимо, улицама Београда вечерас пролази литија у организацији СПЦ-а, а поводом градске славе Спасовдана. Оно чему се ова литија разликује од досадашњих јесте то што се на њеном челу налази кивот са моштима светог владике Николаја Велимировића.

18:18

Премијерка Србије Ана Брнабић поново се на седници осврнула на Станиславу Пак.

„Оно што смо имали прилике да видимо у тајкунским медијима је директна оптужба на рачун председника Александра Вучића и то ни мање ни више него да се у Председништву Србије људи запошљавају на црно. Знајући председника Вучића и какав однос има према држави и законима била сам сигурна да је у питању лаж, а сада желим да потврдим да јесте обична лаж, стара 14 месеци, али они су сада нашли за сходно да то рециклирају тако нешто“, рекла је Брнабић и додала:

„Станислава Пак је почетком марта прошле 2022. године узела адвоката, посланика Народне странке, Владимира Гајића, који је заступао. Она је 17. март 2022. добила све податке из Председништва Србије са свим копијама решења и са свим доказима. То је најобичнија лаж и покушај дискредитације Председништва и председника Вучића.“

17:52

Део опозиције напустио салу уз повик: Видимо се у суботу

Посланици Уједињених, Демократске и Народне странке, те странке Заједно и Зелено-левог клуба напустили су салу током постављања питања, након што се за реч поново јавио Александар Мартиновић који је наставио са вређањем опозиционих посланика.

„Видимо се у суботу“, чуло се у сали.

„Слободно, ко год жели поново да напусти Скупштину нека то уради, само у миру и тишини“, добацивао је Орлић опозиционим посланицима.

Подсетимо, четврти по реду протест „Србија против насиља“ најављен за ову суботу, 27. маја.

17:35

Орлић изрекао опомену Драгани Ракић

Владимир Орлић на седници је поново изрекао опомену и то посланици Демократске странке Драгани Ракић због, како тврди, тога што је „шутирала у клупе“.

17:26
Мартиновић вређао опозицију, Орлић изрекао опомену Бошку Обрадовићу, опозиција им окренула леђа
Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић оптужио је опозицију да су били „промотери најгорег могућег насиља“ у Србији.

„5. октобра 2000. године су упали у више полицијских станица у Београду и из тих станица отуђили већу количину оружја…. Са митраљезима сте упадали у Народну банку Србије и јавна предузећа“, рекао је Мартиновић, а посланици опозиције гласно су негодовали на овакве речи Мартиновића.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изрекао је опомену лидеру Двери Бошку Обрадовићу.

Након што је Мартиновић наставио да говори посланици опозиције окренули леђа члановима Владе Србије и председнику Скупштине Србије.

„Оставка“, викали су опозициони посланици, а у јендом тренутку се чула и пиштаљка.

Међутим, Мартиновић је наставио са вређањем опозиције па је причао за опозицију да су „насилници и промотери насиља“.

16:50
Ана Брнабић о Станислави Пак
Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је прилично сигурна да Станислава Пак не говори истину, те да је она постала вођа опозиције.

„Спала ваша књига на Станиславу Пак. Дакле, она је сад ваш вођа? Сигурна сам, прилично сам сигурна да то што прича није истина. Познајући како ради председник, систем у Председништву Републике Србије, али ћу оставити Председништву да се огласи. Али лепо је видети вашу одговорност, нисте сачекали другу страну да се огласи, већ сте прихватили здраво за готово да то што она прича, да је то истина. Такође, морам да кажем да сам се и ја пријатно изненадила кад сам видела да је она иступила. Могу рећи да СНС иде све боље. Захваљујући овим протестима из СНС су иступили Зорана Михајловић, Драган Шормаз и Станислава Пак. Ми смо, људи, све јачи. Ми вама дугујемо много захвалности и хвала Богу иступише људи из наше странке. Што се тиче Станиславе Пак, надам се да ће бити на вашој листи на неким наредним изборима“, рекла је Брнабић

16.45

Радомир Лазовић подсетио је на изјаву бивше саветнице председника Станиславе Пак, која је рекла да је радила на црно у Председништву годинама.

„Како је могуће да у Председништву људи раде на црно? Како то објашњавате и шта ћете као министри урадити поводом ових сазнања да вам саветница председника ради на црно? Ко то плаћа, ако се у кешу дају новци саветницима председника“, питао је Лазовић.

15:05

Пауза

Седница Скупштине наставиће се мало пре 16 сати.

14:53

Сукоб посланице Парлић и Владимира Орлић

Посланица Парлић поручила је председнику Скупштине Србије да је урадио нечувену ствар и да је ову седницу злоупотребио да превари грађане Србије.

14:46

Павићевић: Излагање Бакареца је показатељ колико власт има респект према жртвама

Народни посланик проф др. Ђорђе Павићевић указао је да је најбољи показатељ колико посланици власти имају респект према жртвама и према карактеру ове седмица управо излагање посланика Небојше Бакареца.

– Чули смо једну глупу интерпретацију свега тога из изештаја РЕМ-а и злоупотребу свега тога што је тамо написано, јер готово ничеа онога о чему је господин Бакрец говорио нема у том извештају и не говори се о томе – рекао је Павићевић.

14:05

Посланици опозиције окренули леђа док је посланик Бакарец говори

Током свог излагања посланик Небојше Бакареца оптужио је опозицију да прави хаос и позива на убиство председника Александра Вучића, убијање посланика станака на власти и њихово бацање у реке. Ово је изреволтирало део посланика опозиције који су устали и окренули леђа док је посланика Бакарец говорио.

Бакарец је такође искористио прилику да се обрачуна са медијима у склопу компаније Унитед медиа.

12:59

Драган Марковић Палма претио посланику опозиције са „седи доле“

Председник Јединствене Србије и народни посланик Драган Марковић Палма у свом излагању обратио се посланику опозиције Јанку Веселиновићу са: „ало бре, не добацуј ми, седи, седи доле“, а затим тражио паузу у заседању скупштине због тога што се нико од посланика не држи дневног реда. Такође је констатовао и да у Скупштини Србије има много Гебелса.

12:46

Братислав Гашић се похвалио резултатима МУП – а и пребацио опозицији за убиство Ђинђића

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић се хвалио резултатима у одузимању нелегалног оружја а онда пребацио опозицији: „Ви који нисте могли да сачувате премијера ове земље 2003. године, са легализацијом нисте могли да дођете до ових цифри.“

12:27

Миленко Јованов поручио да ће као вампир да се бије, а затим добио и аплауз премијерке за бруталне увреде опозицији.

11:29

Мариника Тепић: Шта је Новак Недић радио по налогу Ане Брнабић са батинашима

Посланица Мариника Тепић подсетила је снимак на ком се види генерални секретар Владе Србије Новак Недић како предводи „групу преторијанаца“ чији је задатак био да разбију блокаду пољопривредника код Панчева.

„Зашто Новак Недић није моментално смењен? Ако сте већ до сада окретали главу о повезаности са убицама и зверима из Беливуковог клана, са којима су истраживачки новинари, такође годинама, објављивали доказе да је Новак Недић са њима повезани – ево сада црно на бело. Ана Брнабић је ћутала три дана, а јуче је рекла да не зна када је то снимљено, кад се то догодило и да није тачно да су ови режимски преторијанци требали да запрете и пребију пољопривреднике на блокади. Још горе, то значи да је Брнабић признала да је Новак Недић радио неке друге послове по њеном налогу. Тражимо одговор од председнице Владе Србије шта је Новак Недић радио по њеном налогу“, питала је Тепић.

11:25

Сандић: Шта је са водом у Зрењанину

Зоран Сандић, посланик НАДА-Нови ДСС, питао је због чега Зрењанин још увек нема пијаћу воду… Он је питао како је могуће да је лице без одговарајуће стручне спреме добио место педагошког асистента у вртићу у Оџацима.

„Како је могуће да он буде асистент, посредник између васпитача и родитеља. Он је морао по закону да прође комисију, да се провери да није кривично осуђиван, а онда психолошки тест. Такво лице је прошло све, дакле систем је заказао. Нико није препознао да се ради о педофилу“, рекао је Сандић, подсећајући да је реч о човеку који се налазио на листи СНС.

11:00

Јованов урла са места

Миленко Јованов, док је говорио Срђан Миливојевић, је читаво време викао са свог места тако да у појединим тренуцима није било могуће добро чути шта говорник за микрофоном прича.

10:52

Миливојевић: Напредњаци се потукли због пара за одлазак на Вучићев контрамитинг

Срђан Миливојевић питао је ПУ Нови Сад да ли су реаговали по пријави грађана који су пријавили мањи физички инцидент између двојице мушкараца, једног старијег и једног, како је рекао, нешто млађег-

„Очевици тврде да је свађа, а потом и физички обрачун, настала због новца. Наиме, старији мушкарац, учесник сукоба, плаћен је од стране Марка Босанца Боскета плаћен само 3.500 динара за учешће на Вучићевог контрамитингу. А други, млађи мушкарац је плаћен 20.000 динара од стране Слободана Милића Боцаре“, рекао је Миливојевић.

10:48

Јелена Јеринић : Ко плаћа читаву организацију митинга СНС

Народна посланица Јелена Јеринић упутила поставила је питање Агенцији за спречавање корупције ко плаћа организацију контрамитинга напредњака.

09:44

Бакарец вређао опозицију

Народни посланик СНС Небојша Бакарец срамно је оптужио опозицију да је наоружана до зуба, да неће да врати оружје и да се противи акцији разоружавања у Србији.

“Садашња опозиција се наоружава од 2000. године када су 5. октобра опљачкали силно оружје и онда су се, док су били на власти 12 година силно наоружавали, а наш посланик Света Вујачић је недавно вратио легално оружје и није тражио никакву накнаду”, рекао је Бакарец.

09:42

Напредњаци тражили да Јово Бакић напусти факултет и хвалили се да ће СНС имати ускоро милион чланова

Глумац и посланик СНС Лепомир Ивковић поручио је опозицији да покушава да „ућари неки политички поен“ и да се грађани бесмислено окупљају на протестима.

Имам информацију да се страховито увећава чланство СНС након уласка у партију легендарних спортиста Јанка Типсаревића и Дејана Томашевића. Нас сад има 700.000, ускоро ће нас бити милион драге колеге“, рекао је Ивковић.

Са друге стране, посланица СНС Андријана Аврамов затражила је покретање петиције за смену универзитетског професора Јова Бакића.

09:39

Брнабић поново о протесту „Србија против насиља“: Импозантан број људи, сметају ми две ствари

Премијерка Србије Ана Брнабић објаснила је на седници Скупштине шта јој смета на протестима „Србија против насиља“.

„Ви позиве на насиље нисте осудили. Озбиљност ваша или неозбиљности се огледа у многим стварима, али оно што је мени невероватно да на оваквој седници да ја као председница Владе не знам да ли ви учествујете у овој седници или не. На конференцији за медији 19. маја чули смо да су посланици Морамо и ДС напустили седницу, то смо чули од лидера ДС Зорана Лутовца. Па да ли учествујете на седници или не? Вама је толико важна ова седница толико важна да сте изашли у 12 сати са седнице, да бисте се спремили за протест у 18 сати. Тај протест је био овде испред, на 30 секунди одавде. Грађани то треба да знају“, навела је она.