Прочитај ми чланак

Бугарска: Немамо намеру да прекидамо изградњу Јужног тока

0

juzni tok mapa

БЕОГРАД – Бугарска нема намеру да прекида пројекат Јужни ток и већ у петак ће у Москви бити одржан састанак бугарског и руског министра енергетике у вези тог пројекта, изјавио је данас у Београду бугарски министар економије Божидар Лукарски.

Након састанка премијера Бугарске Бојска Борисова и немачке канцеларке Ангеле Меркел било је јасно да и за ЕУ то није званично завршен пројекат, рекао је Лукарски новинарима након састанка са српским министром енергетике Александром Антићем у оквиру Самита премијера Кине и 16 земаља централне и источне Европе.

Лукарски је истакао да је састанак у Москви иницирао бугарски министар енергетике који је, како је рекао, добио брз одговор од руског колеге Александра Новака, који је већ за ову недељу заказао састанак о Јужном току.
Хтели смо да чујемо званичан став министра енергетике Русије о том пројекту, рекао је Лукарски и додао да ће се више детаља о судбини Јужног тока знати после тог сусрета.

Он је поновио да Бугарска нема намеру да прекида пројекат Јужни ток истакавши да је са бугарске стране „увек била жеља да се тај пројекат оствари али у оквиру европских енергетских правила“.

Бугарски министар је истакао да ће се ићи даље са тим пројектом битним и за Бугарску и за Србију и поновио да тај пројекат још увек није завршен.

Министар Антић је нагласио да је са министром Лукарским разговарао о пројекту гасне интерконекције измејду Србије и Бугарске и да су дефинисани даљи кораци са циљем реализације тог пројекта.

Он је најавио да ће наредних неколико дана бити формиран експертски тим са обе стране како би се припремили сви технички елементи и будући капацитет те гасне конекције за предстојећи састанак експертског тима који треба да буде одржан до краја децембра.

Антић је рекао да је обавестио бугарског колегу да је Србија обезбедила средства у буџету за 2015. годину за израду простроног плана посебне намене за ту гасну конекцију.

Додао је и да је тај пројекат од регионалног значаја, те да је важан и за Србију и за Бугарску.

Тема разговора била је и изградња аутопута измејду Бугарске и Србије од Димитровграда до Софије, рекао је Антић и најавио да ће у наредне две године бити изграђен пун профил тог аутопута.

Извор: Танјуг