Прочитај ми чланак

„Испливали докази о куповини гласова СНС у Новом Саду“

0

"Новосадска опозиција, "Удружени за слободан Нови Сад" је на дан избора, 2. јуна у Новом Саду, пронашла ранац НН лица са доказима о куповини гласова. У ранцу су били спискови гласача у којима су назначена тачна имена, адресе, бројеви телефона и редни бројеви гласача у изводу из бирачког списка, али и коментар у напомени да ли су или нису узели надокнаду за гласање", наводи се у саопштењу коалиције "Удружени за слободан Нови Сад", које преносимо у целости.

„У јучерашњем обраћању медијима председница Скупштине Србије Ана Брнабић није оспорила аутентичност спискова, него је одговорила да не види ништа спорно у њима јер су настали у кампањи од врата до врата, али није одговорила због чега за 116 лица (гласача) је назначена напомена да су примили поклон у замену за глас, што је кривично дело које се кажњава према Кривичном законику Републике Србије.

Такође, није одговорила одакле податак о редном броју у бирачком списку чак и за оне грађане који су против СНС, осим ако није омогућено тој странци да добије противзаконито копију бирачког списка са свим подацима грађана који би требали по закону да буду тајна.

Новосадска опозиција подсећа да је овај списак пронађен након откривања логистичког центра Српске напредне странке који се на дан избора налазио у просторијама Новосадског сајма) и крунски је доказ да је одређеним гласачима том приликом дат мито да би гласали за СНС на изборима за одборнике Скупштине Града Новог Сада.

Следом наведеног, обавештавамо јавност да ћемо у наредним данима поднети кривичну пријаву против НН лица због постојања основане сумње да је извршило кривично дело „Давање и примање мита у вези са гласањем“ из члана 156, став 1, Кривичног законика Републике Србије за које је предвиђена новчана или казна затвора до три године.

Поред тога, поднећемо и кривичне пријаве против 116 лица која су овај мито (тј. поклон) примили, због постојања основане сумње да су извршили кривично дело „Давање и примање мита у вези са гласањем“ из члана 156, став 2, Кривичног законика Републике Србије за које је предвиђена новчана или казна затвора до три године.

Подношење ових кривичних пријава и процесуирање свих лица одговорних за једно од најтежих кривичних дела против изборних права, јединствена је прилика да се у Републици Србији, по први пут, у потпуности постигну циљеви специјалне и генералне превенције.

То значи да би казна изречена након спроведеног кривичног поступка адекватно могла утицати како на лица која су извршиоци горе наведеног кривичног дела (у смислу да убудуће не понове то кривично дело) тако и на све друге пунолетне грађане Републике Србије који имају бирачко право, да се уздрже од чињења горе наведеног кривичног дела.

Поред тога што наведено представља кривично дело, оваквим поступањем повређено је више законских прописа и то:

– Закон о заштити података о личности;

– Закон о локалним изборима на који се супсидијарно примењује и Закон о избору народних посланика;

Спас је у СНС-у: Случај Јанко Типсаревић

– Као и Устав Републике Србије који у члану 3 предвиђа да се владавина права остварује слободним и непосредним изборима.

На крају, овим путем апелујемо и позивамо све грађане Републике Србије који имају сазнања о предметном и сличним случајевима, односно свим другим неправилностима у изборном процесу који је за нама да исте пријаве како бисмо се сви заједно изборили за остваривање једног од основних људских права – изборног права и слободне и фер изборе који су гаранција очувања изборне воље грађана“, закључује се у саопштењу коалиције „Удружени за слободан Нови Сад“.