Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ ПРИТИСКА СРБИЈУ: Уведите визе за Кинезе и Русе

0

На помолу нови захтеви Европске Уније око усклађивања са њиховом спољном политиком. Спорно им што грађани 17 држава слободно путују у нашу земљу

ИАКО ЈЕ Србија у октобру поново увела визе за грађане Ирана, што је био захтев и Европске уније, Брисел и даље није у потпуности задовољан визном политиком наше земље.

Засад из Брисела нема конкретних захтева да спустимо рампу за путовања из неке за ЕУ „спорне“ државе, али се дипломатским каналима стално шаљу упозорења да се очекује да у овој области ускладимо политику са Унијом, како не би био доведен у питање наш „бели шенген“.

У последњем извештају Европске комисије напретку Србије наведено је да наш визни режим није у складу са Унијом када је реч о чак 17 земаља, које су, иначе, под будним оком Брисела. То су Бахреин, Белорусија, Боливија, Кина, Куба, Гвинеја Бисао, Индија, Индонезија, Јамајка, Казахстан, Кувајт, Монголија, Оман, Катар, Турска, Тунис и Русија.

Држављани ових земаља у Србију могу да путују без виза, док им је тај „папир“ потребан за улазак у ЕУ, па Брисел тражи да Београд умањи „одступање“ од заједничке визне политике Уније.

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручује да ће кључни критеријум за евентуалну одлуку о укидању безвизног режима између Србије и неке друге државе бити – статистички подаци. Тачније, бројке које показују да ли постоји повезаност између безвизног режима и повећања броја миграната или азиланата из неке државе.

Поводом спекулација да ће Србија преиспитати безвизни режим са Индијом, Дачић је рекао да засад нема никаквих примедаба за конкретне државе:

– Једно је питање да ли се некоме нешто свиђа или не, да ли је нека земља која се налази на нашем списку по политичкој вољи ЕУ, а друго је питање да ли то има последице када је реч о броју миграната – закључио је Дачић, који је нагласио да је Србија због великих злоупотреба укинула могућност путовања без виза са Ираном.

Игор Новаковић, координатор Националног конвента о ЕУ за поглавље 31 (спољна, безбедносна и одбрамбена политика), подсећа за „Новости“ да је Србија, када су јој укинуте визе за ЕУ, постала придружена чланица Шенгенског споразума, па самим тим мора да имплементира и политику Уније у тој области:

– Ми имам суверено право да дајемо безвизне режиме другима, али само до оног момента док то не дође у колизију са обавезама које смо преузели да бисмо били на безвизном режиму ЕУ.

Са тим се слаже и Сузана Грубјешић, генерални секретар Европског покрета у Србији:

– Ми можемо да укинемо визе коме год хоћемо, али треба водити рачуна да се то право не злоупотребљава и да не доводи до већег прилива миграната у државе ЕУ. Важно је и да Србија потпише споразуме о реадмисији лица која су нелегално овде са Авганистаном, Пакистаном, Ираном и Ираком, јер су то главне земље порекла илегалних миграната.

ПОВЛАЧЕЊA ПРИЗНАВАЊА БОДУ ОЧИ

СРБИЈИ, која има безвизни режим са више од 70 држава, замера се и што је у протеклих годину и по укинула визе и грађанима држава које не признају једнострано проглашену независност Косова или су повукле признавања. То су, између осталих, Индија, Бахами, Барбадос, Јамајка, Маурицијус, Мексико, Сент Винсент и Гренадин, Парагвај, Колумбија, Суринам, Гвинеја Бисао, Бурунди.

ЈОКСИМОВИЋЕВА: АЖУРИРАТИ ИЗВЕШТАЈ

БРИСЕЛ није донео одлуку да се изради нови извештај о скринингу за поглавље 31 о заједничкој спољној, безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ, будући да такву одлуку није потврдило свих 28 чланица ЕУ – рекла је јуче министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, поводом информација да је Литванија предложила да се овај документ поново „скроји“.

Она каже да није помпезна вест да би нацрт извештаја требало ажурирати, будући да се подаци у њему односе на период до краја 2014. Јоксимовић наводи да би доношење потпуно новог извештаја захтевало комплексну процедуру и нови правни основ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!