Прочитај ми чланак

Украјински војници очајни: Амерички тенкови вредни милионе постали лака мета…

0

Украјинске посаде које раде на тенковима Абрамс које су испоручиле САД рекле су о низу слабости и недостатака оклопних возила, доводећи у сумњу њихову корисност на ратним линијама фронта које се стално мењају. Донацију је најавио амерички председник Џо Бајден као доказ „трајне и непоколебљиве посвећености Сједињених Држава Украјини“.

Новинари CNN-а били су први репортери који су видели М1 Абрамс у Украјини, на локацији на истоку земље, где је било видљиво око шест возила, која су се скривала у лишћу.

Посада обучена у Немачкој рекла је да возила – главни борбени тенк америчке војске вредан 10 милиона долара који се користио у Ираку против снага Садама Хусеина и побуњеника – немају оклоп који би могао да заустави модерно оружје.

„Његов оклоп није довољан за овај тренутак“, рекао је један члан посаде, позивни знак Џокер. „То не штити посаду. Заиста, данас је ово рат дронова. Дакле, сада, када тенк изађе, они увек покушавају да их погоде.“

Његов колега додао је да су они „мета број један“.

Посада је CNN-у показала своје покушаје да причврсте активни оклоп на један оштећени тенк. Користили су плоче од пластичног експлозива које, када их погоди метка, детонирају и пружају заштитну контраексплозиву.

Свих 31 Абрамса распоређених у Украјини ангажован је у близини линије фронта на истоку, према званичницима 47. механизоване бригаде, који су их све примили. Украјински захтев за Абрамсе, сложене и тешке тенкове, изазвао је значајну дебату почетком 2023, пошто америчко возило има сложен ланац снабдевања. Неке верзије чак раде на млазно гориво.

Званичници Пентагона су у априлу рекли да су Абрамси повучени са прве линије фронта због претње руских беспилотних летелица, иако је 47. рекао да су неки и даље у акцији, упркос недостацима који су се материјализовали.

Већим делом украјинске линије фронта сада доминира употреба самоуништавајућих беспилотних летелица, сићушних и прецизних уређаја који могу да преплаве пешадију, па чак и да изазову значајну штету тенковима.

Појава ових дронова са видом првог лица (ФПВ), којима су управљали војници који носе наочаре за игре, променила је природу рата, ограничавајући кретање и уводећи нови елемент рањивости на оклопна возила.

Ова украјинска посада научила је за ограничења Абрамса на тежи начин, у жестоким биткама око града Авдијевке, над којим је Русија коначно преузела контролу у фебруару. Возач је изгубио ногу када је оклоп био пробијен. Ипак, тенкове не оптерећују само иновације – чини се да и они имају техничких проблема.

Један, паркиран испод дрвета, био је скоро непокретан током посете новинара CNN-а, због проблема са мотором, каже посада, упркос томе што је возило управо отпремљено из Пољске. Они се такође жале на то како, по киши или магли, кондензација може да спржи електронику у возилу.

Муниција је такође проблем, као и другде на украјинској линији фронта. Кажу да изгледа да имају погрешан тип за борбу у којој се налазе.

„Оно што имамо је више за директне борбе између тенкова, што се дешава веома ретко“, рекао је Џокер. „Много чешће радимо као артиљерија. Морате раставити дрворед или зграду. Имали смо случај када смо испалили 17 метака у кућу, а она је и даље стајала.”

Руски аналитичари су исмевали лоше перформансе тенка, називајући их „празним лименкама“. Руске снаге су ухватиле један модел и, оштећен, продефиловао Црвеним тргом.

Украјинска посада изразила је фрустрацију што су тенкови направљени за НАТО стил ратовања, у којем ваздушна снага и артиљерија припремају бојно поље пре напредовања тенкова и пешадије. Кијев је дуго жалио због недостатка артиљерије и ваздушних снага.

„Они то никада не би урадили“, рекао је Џокер, о војницима НАТО-а који предузимају исти напредак као они без ваздушне подршке.

Прешао је на енглески да опонаша НАТО војника: „Позовите авијацију, позовите артиљерију“, рекао је. „Немамо авијацију и артиљерију. Имамо само тенк. И то је проблем.“

Портпарол украјинског министарства одбране рекао је за ЦНН да „Украјина сада тестира и побољшава опрему која у почетку није била припремљена за наш рат“.

Бајденова одлука да испоручи Абрамс дошла је након што су европски савезници обећали да ће послати своје борбене тенкове почетком 2023. уочи неуспеле летње противофанзиве Украјине прошле године, корак који је неколико месеци раније сматран незамисливим.

Кијевски савезници су полако прогутали црвене линије опреме коју су некада одбијали да испоруче. Ф-16 би могли да стигну у Украјину у наредним месецима.

Олександр Сирски, украјински војни командант, рекао је у понедељак да је потписао почетну документацију којом би се дозволило Француској да пошаље војне тренере у земљу како би покушали да преокрену хитан проблем људства на линијама фронта. Француско министарство одбране одбило је да потврди план, али је саопштило да се о њему, као и о другим идејама, дуго расправља. Овај потез би означио значајну ескалацију умешаности Запада у рат, који је сада већ ушао у трећу годину.

Чини се да је украјинско министарство одбране касније ублажило та очекивања, рекавши у изјави за ЦНН да је „започело интерну документацију како би кренуло напред када одлука буде донета“.

За Абрамсову посаду, свако кашњење у опреми или помоћи кошта животе пријатеља.

„Имам само једно питање“, рекао је Џокер о помоћи САД. „Зашто ово траје толико дуго и (долази) делимично? Губимо време. То је смрт за нас.“