Прочитај ми чланак

Брисел: Примена Бриселског споразума немогућа без Дачића и Тачија?

0

Rasim-LjajicПеточасовни дијалог Београда и Приштине о фиксној и мобилној телефонији завршио се данас у Бриселу без напретка, рекао је новинарима потпредседник владе Србије и министар за телекомуникације Расим Љајић.

(Танјуг)
„Тамо смо где смо били и пре ове рунде“, изјавио је Љајић, који води београдску делегацију, после разговора са шефом приштинског тима Едитом Тахири, уз посредовање Пјера Мирела, директора за Западни Балкан у директорату за проширење.

Љајић је објаснио да се спор води око међународног позивног броја за Приштину и присуства оператера за мобилну телефонију на северу Косова.

„Србија и даље инсистира да тражи одређени позивни број који би онда уступила Косову, а Приштина да Косово затражи број, а да Србија то не омета“, рекао је вицепремијер, додајући да је Косово као компромис предложило да број затражи трећа земље, али је то одбијено.

„Са друге стране, они одбијају да Телекому издају лиценцу за север Косова“, рекао је Љајић додајући да је Приштина одбила неколико решења које је Београд предложио.

Љајић се вечерас враћа за Београд, након чега ће после консултација доставити Мирелу нове предлоге Београда, а очекује се да то уради и Приштина.

„Мирел ће онда одлучити да ли треба заказивати нову рунду“, рекао је заменик премијера.

Он је подсетио, да према раније договореном плану, решење за ова питања треба да се нађе до 15. јуна.

„Ако дотле успемо да приближимо ставове, неће бити страшно ако закаснимо дан или два“, указао је Љајић, али је додао да ће уколико до тога не дође, питање телекомуникације морати да решавају премијери.

У Бриселу се незванично сазнаје да ће се, у наставку дијалога, председник владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи састати 20. јуна.

Разговори о снабдевању севера Косова електричном енергијом, који су на експертском нивоу данас паралелно вођени у Бриселу, завршени су без изјава за јавност.

Дијалог Београда и Приштине наставиће се сутра и у четвртак разговорима о полицији, правосуђу и другим питањима у вези са применом бриселског споразума, а водиће их паралелно групе експерата.