Прочитај ми чланак

Брисел: Последњи чин бомбардовања Србије?

0

dacic-i-nikolic-foto-fonet_f(vesti-online, фото: Фонет)
Председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић требало би у понедељак заједно да отпутују у Брисел где се тог дана одржава састанак министара спољних послова ЕУ који ће водити шефица европске дипломатије Кетрин Ештон.

Ова званично још непотврђена вест изазвала је бројна питања и недоумице.

Зашто државни врх заједно, у истом дану, напушта земљу? Да ли су се сами позвали или их је позвала Европска унија?

Да ли се спремају да заједно направе болни компромис или се спремају да сложно кажу да је у преговорима са Приштином Србија стигла до црвене линије?

Редовни контакти са свом тројицом

Маја Коцијанчић, портпаролка Ештонове, рекла је за „Вести“ само то да кабинет комесарке за спољне послове ЕУ одржава редовно „контакт и с председником, као и с премијером и вицепремијером Србије“. Она није могла да каже каква је природа посете српског државног врха Брисел.

До закључења овог броја „Вести“ нисмо могли да дођемо до прецизнијих информација. Незванично најављени долазак тројке из Србије толико је мистериозан да је заобиђена чак и дипломатска мисија Србије у Бриселу чије су дипломате обично укључене у припреме посета наших државника.

Оно што је извесно јесте то да су за Србију на помолу драматичне одлуке. Ако ни до каквог померања ставова Приштине не дође, то ће значити да ЕУ није могла да утиче на САД да на Тачија изврши притисак.

То ће значити да су САД, у духу своје кажњеничке и лобистичке политичке културе остали при ставу који су имали почетком 1999. године уочи бомбардовања – да треба казнити лошу, односно српску страну и заштити добру, односно албанску страну на Космету.

Ово би даље значило да су преговори били последњи чин бомбардовања и да се за Србију отвара нови период изолације и нестабилности на југу.

За сада су могући различити сценарији. Међу њима је и онај који се зна већ годинама, а што нам је потврдио један европски извор: Од Србије се не тражи формално признавање независности Косова, али се тражи да прихвати такав институционални систем који неће ометати функционисање Косова као независне државе. Зашто? „Па, зато што је Србија изгубила рат!“

Преседан

Уколико се догоди да у Брисел заједно стигну председник Србије, и премијер и вицепремијер, то ће бити преседан јер никада ниједна земља није нешто слично учинила. Недопустиво је и необично да државни врх истовремено напусти земљу и да борави на истом месту у иностранству. Основни безбедносни разлози налажу да се, на пример, председник и премијер никада не налазе у иностранству у исто време, а камоли још на истом месту. Ако ће још путовати заједно, то је посебно необично – каже извор „Вести“ из Брисела.

Срби са севера Косова страхују: У Брисел по печат на предају Косова

Србе на северу Космета, уплашене да су већ „предати“ Приштини, није изненадила најава да ће председник Србије, премијер и вицепремијер отпутовати у понедељак у Брисел.

У Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Косовској Митровици верују да их Кетрин Ештон зове како би заједно преузели одговорност за све што је Дачић већ договорио.

Дачић: Десет година лажи

Премијер Дачић изјавио је да се десет година лагало да је Косово српско и да је то чак озваничено и Уставом. „Лагало се да је Косово наше, па је то чак и озваничено и Уставом. Данас, тај исти Устав ни најмање не помаже. Председник Србије не може на Косово. Ни председник Владе. Ни министри. Ни полиција. Ни војска“, рекао је Дачић за недељник „Нин“. Агенција Ројтерс оценила је да је та изјава најновији знак да је Београд направио историјски заокрет у журби да осигура преговоре о пријему Србије у ЕУ.

– Ештонова их зове да сви заједно „ставе печат“ на предају севера и Срба независном Косову.

Дачић је већ рекао да ће фамозна заједница српских општина, ако је уопште одобре, бити под патронатом Приштине и да ће се нови избори организовати по законима шиптарских окупаторских власти на Космету и под контролом Оебса.

Тачи је поручио да ће заједница општина имати ингеренције колико и нека невладина организација.

Дакле, Србије ту нигде нема, шта је то него предаја – размишља један од Срба из Косовске Митровице који не жели да му објавимо име јер се боји да би бомба могла да долети и на његов балкон.

Додатни страх и нервозу међу Србе на северу унео је  и члан Тачијевог преговарачког тима српски квислинг Слободан Петровић који је „браћи и кумовима преко Ибра“ поручио да се много „не батргају“.

Све је, наводно, већ договорено, и то до детаља, само се тражи начин како да се север без отпора утера у Тачијеву државу. За узврат Србија ће добити „датум“ или ти још један шипак!