Прочитај ми чланак

Бошњаци и Хрвати честитали Вучићу

0

400195_fotom_f

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић упутио је честитку Александру Вучићу и Српској напредној странци (СНС) за остварени резултат на превременим посланичким изборима одржаним у Србији у недељу. С друге стране, Вучић је поновио да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, а да ће се ускоро срести с Милорадом Додиком.

– Уверен сам да поверење које су у великом броју грађани Србије дали Александру Вучићу и Српској напредној странци, значи глас за демократску и проевропску Србију, саопштио је Изетбеговић и изразио наду да ће нова влада Србије наставити политику регионалне сарадње и узајамне подршке на путу ка Европској унији.

– Стабилност региона Западног Балкана кључни је услов за снажнији економски опоравак и привлачање директних страних улагања. У том контексту очекујем интензивирање сарадње две државе, као и убрзано решавање међусобних отворених питања, наводи се у Изетбеговићевом саопштењу.

На питање како ће се будући рад Владе Србије одразити на регион, посебно на БиХ и односе Србије са Републиком Српском (РС), Александар Вучић је казао да Србија има специјалне односе са РС, али да ниједног тренутка није угрозила нити ниподаштавала БИХ нити се негативно односила према њеном територијалном интегритету и суверенитету.

– Србија ће се на тако озбиљан и одговоран начин односити и у будућности. Ја мислим да БиХ није имала поузданијег партнера од претходне српске владе, а тај однос мислимо да наставимо и унапређује, рекао је Вучић и нагласио да исто сматра и о осталим земљама региона. Вучић је изразио спремност да посети Сарајево и да очекује да га неко позове, додавши да је и за одржавање седница влада двеју земаља.

– Имаћемо заједничку седницу двеју влада. Немамо проблем да то буде у Сарајеву или Београду, али желим да припремимо ту седницу да донесе реалне резултате. Не да одемо у Сарајеву да се сликамо иза неког билборда и да кажемо две-три лепе речи… Ја бих волео да решимо више економских проблема и да видимо да се заједнички појавимо на трећим тржиштима, казао је он.

На опаску шта поручује председнику РС Милораду Додику поводом захтева за отцепљење, Вучић је поновио да Србија поштује интегритет БиХ и за неколико дана најавио сусрет са Додиком. 

Весна Пусић честитала победницима избора у Србији

Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић честитала је у Бриселу победницима ванредних парламентарних избора у Србији и поручила да политичари две државе не смеју да буду таоци проблема из прошлости.

„Честитам свима који су направили одличне резултате на парламентраним изборима у Србији. Ми са Србијом имамо нормалне суседске односе са свим потешкоћама проблема из прошлости које решавамо и решаваћемо у надлежним институцијама“, рекла је Пусић
а саопштило је хрватско министарство на сајту. Пусићева је поновила да је одговорност актуелних политичара две државе „данашњица и сутрашњица“.

Хрвати о изборима: Вожд Александар Вучић

„Заостала питања из прошлости постоје, постојаће и решаваће се, о њима ћемо разговарати и разговарамо, али нећемо дозволити да будемо њихови таоци“, рекла је шефица хрватске дипломатије.  

(Вести оналјн)