Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Тражимо смену Дијане Хркаловић

0

Савез за Србију убудуће неће излазити на изборе, ни на републичке ни на локалне, нити ће признавати да се избори у земљи одржавају, све док власт не испуни заједничке услове опозиције за фер и демократске изборе.

До тада Савез позива грађане на протесте сваке суботе и верује да ће они имати ефекта на режим да омогући фер и поштено гласање.

– Јасно је да су сви будући избори немогући и да ми као опозиција која се ујединила око захтева за фер и демократске изборе више не признајемо ниједне изборе у Србији и на њих нећемо излазити – истакао је Небојша Зеленовић, председавајући Савеза за Србију, на јучерашњој конференцији за новинаре на којој су предочене забележене неправилности на протеклим локалним изборима у Лучанима. Лидери Савез за Србију позивају грађане на протесте и најављују први наредни за суботу, 22. децембар.

На питање новинара на који начин ће опозиција осим бојкота избора и протеста притиснути власт и који је дугорочан план, одговорено је да ће се протестовати сваке суботе. Један од лидера СЗС Драган Ђилас је на опаску новинара да то може бити без ефекта оптимистично рекао да ће се ефекат видети.

Вук Јеремић, председник Народне странке, чланице СЗС, у контексту дугорочног плана, навео је да ће 2019. или доћи до споразума о Косову за који се актуелна српска власт залаже или неће. Он је нагласио да до споразума не може доћи без републичког изборног процеса. Према његовој оцени, без учешћа опозиције у парламенту споразум о Косову неће имати легитимитет који је неопходан међународној заједници да би се „завршила та ствар око Косова, на начин на који је то ова власт обећала“. Јеремић указује да ће тада „активно стање бити неодрживо“ и да ће морати да дође до промене околности.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, такође чланице СЗС, истакао је да је кампања у Лучанима била врхунац диктатуре и страховладе СНС и да је СЗС на тим изборима учествовао да би документовао и представио комплетне изборне нерегуларности. Обрадовић је навео да опозиција тражи смену државне секретарке Министарства унутрашњих послова Дијане Хркаловић, која је у време избора била у Лучанима, „јер је недопустиво да мафија има државног секретара у Влади Србије“. Према његовим речима, током избора у тој општини суспендован је Закон о полицији, јер Хркаловић нема овлашћења да преузме управљање полицијском станицом, те да је полиција била под „паралелним структурама напредњачке власти“. Обрадовић сматра да је Хркаловић, која је према његовим речима била два дана у полицијској станици у Лучанима, дошла у Лучане да би руководила прогоном и хапшењем опозиционих активиста, јер се опозиција први пут организовано супротставила изборној крађи у изборном дану.

Обрадовић је навео да је у Лучанима било много неправилности, пре свега због џипова без таблица у којима су били људи који су вршили притисак на бираче и имали паралелне спискове. Према његовим речима, сваку неправилност опозиција је пријављивала бирачким одборима али и полицији која није излазила на терен већ је оне који су нерегуларности пријављивали приводила.

Бела књига неправилности на више адреса

У СЗС најављују кривичне пријаве због нереаговања полиције на пријављене нерегуларности. Председавајући СЗС Небојша Зеленовић је навео да ће „бела књига“ с крунским доказима изборних нерегуларности бити упућена свим надлежним телима, парламенту ЕУ, Савету Европе и свим страним амбасадама.

Без одрицања од мандата у Лучанима

У СЗС је Данасу речено да без обзира на то што у овом савезу не признају изборе и што су забележили велик број неправилности, не одустају од своја четири освојена мандата у Скупштини општине Лучани. Како нам је речено, одборници те опозиционе групације самоиницијативно и спонтано напуштају рад локалних парламената, али не у потпуности, већ излазе са седница како се не би дао легитимитет усвајању локалних буџета.

Претње Зеленовићу на Фејсбуку

На Фејсбук страници „Ослободимо Шабац“ упућене су претње Небојши Зеленовићу које су конкретан позив на линч, преноси СЗС у саопштењу. Милан Ристић, корисник Фејсбука и посетилац странице, навео је адресу на којој станује градоначелник Шапца са породицом и позвао остале кориснике ове друштвене мреже да се окупе испред зграде и „отерају“ га из града, што је недвосмислен позив на насиље.

На истој страници, отворен позив на насиље између осталих одобрава и одборник Српске напредне странке у Скупштини града Шапца Горан Мијаиловић позивајући на даноноћну блокаду стана у ком живи градоначелник са својом породицом. Позив на протест испред зграде у којој живи градоначелник са породицом упутио је и активиста ГО СНС Шабац Младен Чолић, додаје се у саопштењу СЗС. Сматрајући да је овим угрожена безбедност његове породице и његова лична безбедност, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је упутио допис Посебном тужилаштву за борбу против високотехнолошког криминала, тражећи да реагује, наводи СЗС.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!