Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Мој радио дуел са лажним Вучићем?

0

1-P1310790-uzice_326_436_90

Лично сам имао обавезу да свим слушаоцима радија Снага народа објасним нужност и смисао ове акције, као и да упутим извињење свима онима који су се осетили изиграним. Људи имају огромно поверење у наш Покрет. Људи нам озбиљно верују. То увек морамо имати у виду.

Од оснивања Двери пре пуних 15 година водимо видљиви и невидљиви медијски рат са господарима српске медијске сцене који су увели максималну цензуру за све садржаје који се не уклапају у нови светски медијски поредак. У медијском мраку смо се родили као Покрет, у медијском мраку и данас живимо. Али, као што нас је научио велики српски мислилац Предраг Драгић Кијук, позивајући се на Солжењицина, основни задатак сваког мислећег човека, а посебно интелектуалца, јесте НЕ ЖИВЕТИ У ЛАЖИ – НЕ ПРИСТАЈАТИ НА ЛАЖ. А читаво друштвено уређење у Србији је лаж: њихова политика, банке, медији… – све је гола лаж и превара грађана Србије. То је посебно видљиво, али и пресудно, у предизборна времена, када медијски мрак директно онемогућава да се у политичком животу чује глас народа.

Герилски медијски отпор започели смо са оних неколико билборда на којима пише НЕ ВЕРУЈ БИЛБОРДИМА, наставили са СРПСКОМ ПРИЧОМ У СРПСКОЈ КАФАНИ, као можда јединој неокупираној институцији српског народа у којој се још увек можемо директно сусрести са својим народом, а завршавамо протестима против РТС, РРА и других медијских господара Србије и слугу страних амбасада и Вучићевог личног режима. Упутили смо низ приговора РРА на дискриминацију према изборној листи Двери на великим београдским телевизијама са националном фреквенцијом, које директно крше Правилник РРА тиме што у јавне дебате не позивају равноправно све учеснике на изборима. Њихови изговори су безобразни и противзаконити: да они имају право на уређивачку политику и да позивају само парламентарне странке. Уређивачку политику прописује Правилник РРА који јасно прецизира да сви учесници на изборима морају имати равноправан третман на свим медијима који прате изборни процес, док ниједна изборна листе тренутно није парламентарна јер је Парламент распуштен, а ко ће уопште бити парламентаран видећемо после 16. марта. Дакле, њихови изговори су лаж, као и читава њихова медијска политика.

Зашто сам онда пристао да учествујем у својеврсној медијској манипулацији: надреалној радио драми на радију СНАГА НАРОДА, у којој сам водио озбиљан радио дуел са лажним Вучићем? Зато да бисмо до краја оголили медијски систем у коме владајући српски политичари не смеју да изађу на медијске дуеле, у коме влада апсолутна медијска цензура и нема сучељавања између власти и опозиције. На радију СНАГА НАРОДА нисмо могли да полемишемо директно са Вучићем који не сме да изађе на медијски дуел, већ смо водили дијалог са Вучићевим политичким ставовима, лажима и превара, јер за годину и по дана његовог личног режима није одговорио ни на једно постављено питање из народа.

Надреална радио драма, која је имала за циљ да оголи медијски мрак, претворила се у радио-хорор – сурову реалност, захваљујући бриљантном имитатору који није погодио само глас, тон и стил Вучићевог говора, већ и саму суштину његове политичке демагогије. То је био врхунски герилски потез који је узбудио духове у РРА и натерао медије широм Србије да се укључе и траже дозволу да преносе овај ексклузивни радио дуел, чиме су сви упали у замку виртуелне стварности коју годинама сами праве у Србији.

У свеукупном подухвату који је направио велику панику у окупационом медијском апарату, без икакве лоше намере, можда смо повредили неке од сабораца, симпатизера и пријатеља, којима нисмо смели јавити да се ради о лажном дуелу. Посвећени герилском пробијању медијског мрака и притискању владајућег режима да омогући слободу медија, занемарили смо обавезу коју имамо према својим бирачима и пријатељима Покрета: да никада и ни на који начин не смемо нарушити њихово поверење, јер су и они – као и сви ми – веома осетљиви на лаж, превару и манипулацију.

Успели смо да пробијемо медијски мрак. Од данас креће неколико великих медијских наступа. Успели смо да натерамо РРА да донесе закључак о неравноправном статусу свих изборних листи и упозори емитере да то хитно исправе до краја кампање. Али смо нехотице повредили одређене веома блиске људе који су се осетили медијски изманипулисани, јер им нисмо на време јавили детаље ове герилске акције, која је могла да успе само ако је до краја осмишљена у тајности, герилски, на духовит и провокативан начин.

Лично сам имао обавезу да свим слушаоцима радија Снага народа објасним нужност и смисао ове акције, као и да упутим извињење свима онима који су се осетили изиграним. Људи имају огромно поверење у наш Покрет. Људи нам озбиљно верују. То увек морамо имати у виду. Зато уводимо ову праксу личног и директног обраћања и појашњења одређених наших одлука нашим бирачима и саборцима у свим сложеним политичким ситуацијама у којима ћемо се у будућности наћи. Имамо моралну обавезу да објаснимо сваки наш потез, да признамо грешку и извинимо се када погрешимо, да поделимо са саборцима дилеме и проблеме са којима се суочавамо и останемо достојни поверења које је у нас уложено.

Џаба нам пробијање медијске блокаде и сва медијска пажња овога света ако нарушимо поверење једног јединог нашег саборца и бирача који је после 24 године политичких лажи, превара и разочарења изнова пронашао политичку наду у Покрету Двери. Надам се да сам овим писмом успео да до краја разјасним целокупни јучерашњи герилски препад Двери на овај контролисани медијски систем.

Бошко Обрадовић