Прочитај ми чланак

БОШКО: Људи морају да буду свесни да имају право на побуну и непослушност

0

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да грађани морају бити свесни да имају демократско право на побуну и грађанску непослушност, као и да им нико неће поклонити слободу, правду и демократију.

„Више није довољно само променити власт. Морамо комплетно да разградимо овај погубни политички систем и подигнемо нови. Србији недостаје ‘демократија одоздо’, од најмање јединце ораднизованог грађанства: на Универзитетима, у предузећима, у зградама и насељима“, рекао је Обрадовић у ауторском тексту у данашњем издању листа Данас.

PRINTSCREEN

Како је навео, неопходни су сви класични облици протеста: од студентских демонстрација, преко радничких штрајкова и сељачких буна до грађанских уличних акција којима би сви заједно бранили права – на слободу мисли, на рад, на град, на село, на здраву животну средину.

Обрадовић је рекао да је време за нове политичке идеје и нови друштвени дијалог.

„Чак и када се налазимо на потпуно супротним иделошким половима, важно је да будемо на ‘правој страни барикаде’ и да се држимо отворености, комуникације, толеранције и солидарности када су у питану базичне демократске вредности и одбрана демократије“, рекао је лидер Двери.

Он је навео и да је „пре свега потребно отварање табу тема савремене демократије, поштовање и отворени дијалог између различитих мишљења, све у интересу општег добра, а не страначких и личних интереса олигархије и параполитичких монополиста“.

„Већ данас да покажемо на нашем примеру како би требало да изгледа та Србија после Вучића као права демократска држава“, рекао је Обрадовић у ауторском тексту у којем се, у великом делу, позива на књигу „Право на побуну – увод у анатомију грађанског отпора“ Срећка Хорвата и Игора Штикса.