Прочитај ми чланак

Бошка напали прозападни медији: Нисам ваксер, ни антиваксер, не волим да ми намећу

0

Упркос чињеници да се у Србији на хиљаде грађана дневно зарази коронавирусом и да умре на десетине грађана, лидер покрета Двери Бошко обрадовић написао је на Твитеру да не жели да се вакцинише “непровереним” страним вакцинама, да се експериментише са затварањем читавих градова и вакцинацијом и да има право на “опрезни средњи пут”. Обрадовић за Нова.рс у писаним одговорима покушао је да образложи своје ставове.

Написали сте на Твитеру да не желите да се вакцинишете “непровереним” страним вакцинама, а наши епидемиолози и лекари из црвених зона, који ризикују своје животе радећи са тешким болесницима, апелују на грађане да се вакцинишу. Да ли сте свесни да као политичар имате посебну одговорност?

Опасна је свака површност и нетачност у овако тешким, сложеним и преозбиљним темама. Примера ради, огроман део лекара и медицинског особља у Србији није се вакционисао, тако да би Ваше питање прво требало да поставите њима – зашто они као стручњаци сумњају у стране вакцине? Каква је то државна власт која не може да увери ни здравствене раднике у исправност онога што ради у овој кризи? То је много важније питање од мог личног твита и чина слободе избора по питању вакционисања, што ми је притом и Уставом загарантована слобода одлучивања о своме здрављу.

Веома одговорно приступам овој теми. Умрла су ми два блиска пријатеља од короне или компликација с упалом плућа, пола чланова Председништва Двери је прележало ову злу болест, и то не тако лако, више лекара из Главног одбора Двери не излазе из црвених зона ковид болница… Итекако сам свестан да нас је неко зло напало и оглашавам се управо зато што сам свестан политичке одговорности.

Имамо посла са брзо направљеним и још брже одобреним страним вакцинама, а раније су у те научно-истраживачке сврхе годинама тестирани добро плаћени добровољци, док сада у овоме бесплатно учествују читаве нације.

Никоме не намећем – нити бих то могао и да хоћу – да се не вакцинише. Чак ни члановима своје породице, а камоли коме другом. Али, не бих волео ни да мени неко намеће да се вакцинишем. Ризик постоји у оба случаја: и код оних који ће се вакцинисати непровереним страним вакцинама, и код нас који се нећемо вакцинисати. Не треба око тога да се делимо и сукобимо, већ да се разумемо и помажемо међусобно у овом злом времену. Свако ту има право на слободу избора и са њом увек повезану личну одговорност, и не треба да се жали на оног другог.

Јасно вам је да се вирус лако преноси, поготово нови сојеви, а опет говорите да се “експериментише са затварањем читавих градова и вакцинацијом”. Зашто?

Зато што се експериментише. Од почетка до данас. Прво су се смејали новом вирусу, па нас затварали по четири дана, па све отварали, лажирали број новозаражених и умрлих и чак “победили” корону да би одржали изборе, па нас опет затварали после избора, и све тако у круг. Данас затварају малу домаћу предузетничку радњу у коју у току дана уђе неколико људи и сви се придржавају епидемиолошких мера, а одржавају концерте, држе отворене хотеле и скијалишта, и нормално раде велики страни трговински ланци са хиљадама купаца и стране фирме са стотинама радника у малом простору. Ово је експеримент уживо и то на планетарном нивоу. За сада ме нису уверили да овај вирус није вештачки направљен и пуштен.

Ово је можда чак и више социјални него биолошки експеримент који мења структуру привреде, социјалних односа и живота у читавом свету. Ово је била јединствена прилика да се провери како на затварање реагују сви народи и државе, па у складу са тим могу да се праве нови планови надзора над становништвом и расте продаја нових производа мултинационалних фармацеутских компанија. Вакцинишу нас а не дају нам одговор колико ће трајати имунитет након вакцинације, али зато већ најављују да ћемо нову и непроверену страну вакцину примати на сваких шест месеци?! Причамо ли о здрављу или о бизнису?

Шта значи тај ваш “средњи, опрезни пут” у борби против короне, који сте поменули?

То значи да нисам ни ваксер ни антиваксер. У Српском покрету Двери има људи који су се вакционисали и људи који се нису вакцинисали јер чекају да виде развој ситуације, као и људи који се неће вакцинисати нити у једној варијанти. Тако је и у просеку нашег народа у Србији у целини. Ми сматрамо да су крајности опасне: и она да корона не постоји и да се не треба чувати, као и она да дозволимо закључавање и нови тоталитаризам под маском. Идемо, као и увек, најтежим, средњим путем и трпимо нападе и ваксера и антиваксера.

Лично мислим да је највећи део грађана Србије дели управо ова наша уверења и не жели да падне у било коју крајност која нам се нуди.

Има ли такав ваш став везе са тим што су ваша циљна група управо бирачи који тврде да корона не постоји, који не желе да носе маске и да се вакцинишу?

Управо супротно: моја је обавеза да говорим у име свих људи који су скептични према званичним верзијама које износи наша власт, јер њихов глас не може да се чује на медијима. Никада нисам тврдио да нова заразна болест не постоји, као што се никада нисам изјаснио против маски или вакцинације. Али, дозволите да имам другачији став и право на слободу избора, као и сви други грађани Србије. Или мислите да нас некако треба ућуткати, присилно вакцинисати, закључати или затворити?

Многи су овакав ваш став искритиковали, а Бојана Маљевић је на Твитеру написала да “треба бирати са ким се може освајати слобода”. Како то коментаришете?

Многи су ме и подржали. Бојана Маљевић је добро поменула кључну реч: слобода. Ово је борба не само за здравље већ и за слободу: мисли, говора, избора да ли ћемо да се вакцинишемо или не, верујемо у све оно што нам пласирају преко контролисаних медија или имамо своју главу… Разумем да ће по питању одрицања од Косова и Метохије, обавезне вакцинације, мигрантске кризе, легализације хомосексуалних бракова, субвенционисања страних фирми и сличног многи неолиберално оријентисани интелектуалци и политичари пре са Вучићем и актуелном влашћу у коло него са Дверима. И то је природно.

Погледајте само Гордану Чомић, а пре ње Зорану Михајловић, Синишу Малог, Горана Весића, Небојшу Крстића или Јелену Триван. Београдски и новосадски круг двојке не замера Вучићу његову политику по овим питањима, напротив – подржавају је. Они би само да то њихови раде уместо њега, јер су они прави ЛДП, а Вучић је само копија која им је преузела њихову политику и они са тим не могу да се помире.

А ми у Српском покрету Двери бисмо да мењамо не само ову погубну власт, већ и комплетан корумпирани политички систем, читаву погрешну политику која овде влада 30 година, а у многочему од 1945. године. Моје питање за све Бојане Друге Србије гласи: да ли се они залажу за слободу Србије или само за замену колонијалног управника неким другим из њихових редова? А ја се залажем за промену система и да уместо лажног на челу Србије имамо правог патриоту.