Прочитај ми чланак

Борко открио: Дачић пукао – више неће бити шеф српске дипломатије

0

За оне који се надају да је овим договором Вучић одвојен од Руса и Кинеза – то нема везе са животом. Он је одмах обавио низ разговора и са Путином и са кинеском амбасадорком и обећавао им „све живо“ као компензацију за овај договор.

Као што је обећавао на западу, тако исто све обећава на истоку. Међутим, то је човек без кредибилитета и обећаће било шта и даће да се гради метро Кинезима или аутопут Русима… Све ће он да обећа, само да остане на власти – поручује за Данас Борко Стефановић, заменик председника Странке слободе и правде и некадашњи шеф преговарачког тима за преговоре са Приштином, који коментарише споразум који су председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти потписали у Белој кући.

Стефановић каже да није сигуран да договор постигнут у Вашингтону има правно обавезујућу снагу и оцењује да је он свакако био у функцији америчке предизборне кампање. Део споразума који се односи на економске односе, инвестиције, отварање и повезивање са Приштином и нормализацију стања, Стефановић оцењује као позитивну и добру ствар.

– Међутим, већи део споразума се односи на политичке ствари које су штетне по Србију. Прва ствар је да је ово први пут да је документ потписан без звездице, чиме је избачена та фуснота, иако је она присутна у међународном саобраћају и свим документима Европске уније. Наш председник је пристао да то потпише. Друга ствар, обавезали смо се да нећемо више спроводити лобирање против признања независности, то јест да државе повуку признање, а то је, наравно, веома лоше. Приштина се није обавезала да ће прекинути своје активности – истиче Стефановић.

Као трећу лошу политичку ствар из вашингтонског споразума он наводи премештање амбасаде у Израелу из Тел Авива у Јерусалим, чиме је Србија прекршила резолуцију Савета безбедности 478, иако се позивамо на исти тај Савет безбедности у вези резолуције 1244.

– Трећа смо држава после Гватемале и Сједињених Америчких Држава која отвара амбасаду у Јерусалиму. Да не говорим о томе да смо то урадили као један бизаран детаљ да одобровољимо Израел да призна независност Косова, што су они и учинили. Са друге стране, изазвали смо гнев целог арапског света, али и Европске уније, пошто ми се чини да је овај договор био потпуно иза леђа Брисела – наглашава Стефановић.

Он се осврће и на кандидатуру Трампа, Вучића и Хотија за Нобелову награду такође у контексту предизборне кампање у Америци, уз подсећање да се слична ствар догодила са бившим председником САД Бараком Обамом, када је добио Нобелову награду за мир. Стефановић указује да било ко од посланика у Европи може да номинује за поменуту награду, што је учинио један шведски посланик из једне странке деснице која је шеста или седма по снази у њиховом парламенту. Стефановић истиче да номинација не значи ништа.

– Вероватно је то награда за оно силно пребијање грађана Србије пре пар месеци, као и за лошу економску ситуацију и ендемску корупцију. Сада видите и насиље сваки дан по нашим градовима, због повезаности криминалних група и режима – закључује Стефановић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!