Прочитај ми чланак

БОРКО критиковао БИЛЧИКА: Верујете напредњацима, подржавате даље малтретирање људи

0

Заменик председника Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић критиковао је данас известиоца Европског парламента (ЕП) за Србију Владимира Билчика што како је рекао, релативизује "буквално свако од бројних непочинстава власти" у Србији.

Foto: Prentscren

 

Стефановић је у отвореном писму критиковао Билчика што је у интервјуу порталу Еуропеан Wестерн Балканс, „режимска обећања и вербалну посвећеност реформама“ прихватио као „довољан доказ добре вере и спроводјења реформи у од градјана отетој Србији“.

„То што Вам напредњаци говоре да ће поправити стање владавине права, ослободити институције, отворити врата медија за истину и покренути борбу против корупције, значи да у ствари неће ништа урадити. Уместо што им верујете прочитајте сопствени извештај и Извештаје Европске комисије и ЕП, погледајте ко су нови чланови Управног одбора РТС“, навео је Стефановић а пренела Странка слободе и правде.

Оценио је да Билчикова „релативизација непочинстава власти“ више не звучи као неосновани оптимизам, већ као „подршка у даљем малтретирању људи, уништавању слобода, медија, прогону политичких неистомишљеника, константном изазивању тензија у региону и сврставању власти Србије уз Кину и друге проблематичне режиме“.

„Кад већ говорите о српској опозицији и потреби да удјемо у воз, знајте да воз којим управља режим који Ви подржавате већ девет година иде у погрешном правцу и да су онда све станице погрешне. У складу са тим желим још једном да Вас обавестим да ће опозиција одлуку о учешћу на изборима донети на бази онога што договоримо у оквиру дијалога са европарламентарцима али и времена које остане да би се све што договоримо имплементирало и квалитета гаранција за спроводјење свега договореног“, навео је Стефановић.

Додао је да Билчик није добро описао везу Србије и ЕУ која је како је оценио, „у очигледној кризи“.

„Нема отварања ни поглавља ни кластера због проблема у области владавине права, корупције, слободе медија…. У тој вези један партнер углавном ћути и гледа кроз прсте другом партнеру који се понаша бахато, неодговорно и неискрено“, оценио је заменик председника ССП.

Позвао је Билчика да „још једном“ прочита извештаје ЕК, ЕП и бројних НВО, који како је оценио, „потврдјују изражену аутократију, притиске на правосудје, угрожене слободе градјана, нарушене медијске, ендемску корупцију и конфронтацију спољне политике Србије са политиком ЕУ“.

„Неће бити да у томе има било каквих реформи, будућег рада и обавезивања. Од вас као од известиоца ЕП за Србију градјани Србије и ја са правом очекују да помогнете спроводјењу реформи које ће гарантовати чланство Србије у ЕУ, а не неми посматрач убијања наше европске перспективе“, додао је Стефановић.