Прочитај ми чланак

БОРИС ВАРГА: Бошко Обрадовић и Милан Стаматовић су руски људи

0

Политички аналитичар Борис Варга оценио је да су у Србији и власт и опозиција евроскептични и русофилски. Он је оценио да је потпис председнице Владе Србије Ане Брнабић на споразум о слободној трговини са Евроазијским економским савезом један од важних корака приближавања Русији.

У Србији је опозиција евроскептичнија од власти, у појединим случајевима и русофилскија. Двери Обрадовића и Здрава Србија Стаматовића су за пуно прикључење Евроазијском економском савезу. По први пут у српској транзицији имамо ситуацију да Руси у Србији контролишу власт и опозцију“, навео је Варга у ауторском чланку за портал Аутономија.

Он је оценио да је потпис председнице Владе Србије Ане Брнабић на споразум о слободној трговини са Евроазијским економским савезом један од важних корака приближавања Русији.

Додао је да Србија последњих година стрмоглаво пада на листама организација које прате стање демократије у свету.

„Најугроженије су медијске слободе, све присутнија је цензура на интернету, а држава прогања независне и посебно стране медије. Корупција цвета. Ситуација је слична као у Русији након 2004. године. Чланове опозиције и неистомишљенике се у Србији на улици подмукло пребија, као и у Русији. Вучић, баш као и Путин, представља себе умереног у односу на екстремну десницу. И то је та иста политтехнологија“, навео је Варга.

Он је оценио да је руски председник Владимир Путин у Србији вероватно популарнији и од самог Вучића.

„Србија је довољно Путинова, па не мора да улази ни у какав савез са Русијом. Све и да се више ни педаљ не помери према Русији, Србија је сада већ довољно далеко од ЕУ“, написао је Варга.

Према његовим речима, контраст свему томе је „цинично затварање“ врата Брисела пред Западним Балканом, одлагањем преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

„Непоколебљива одлучност македонског премијера Заева за учлањење у ЕУ и НАТО показали су се као његова наивност. Ко ће се још после свега овог на Западном Балкану усудити да прави храбре и демократске политичке кораке? Вучићев метод лавирања, обећавања, празних прича и стварања криза – изгледа да је далеко одрживији. Ту лекцију ће добро научити транзициони лидери“, оценио је Варга.