Прочитај ми чланак

Борис Тадић за Глас Америке: Нова власт наставила нашу политику

0

На неки начин смо садашњој коалицији, у претходном периоду, наметнули политику коју она спроводи, што је значајан политички успех. Тако да они данас немају куд, али имају и проблем зато што немају људе којима могу спроводити ту политику.

У разговору за “Глас Америке”, бивши председник Србије Тадић преноси своје утиске са јучерашње друге инаугурације америчког председника Барака Обаме, али и коментарише актуелну политичку ситуацију у Србији и дешавања у својој Демократској странци.

Како сте провели јучерашњи дан и какви су вам утисци са инаугурације и осталих догађаја?

Тадић: “Провео сам дан као и већина посетилаца у Вашингтону у време инаугурације, која је заиста не само политички већ и културолошки догађај. Битна је за читав свет, због тога што је председник Барак Обама у свом инаугуралном говору упутио важне поруке у међународном контексту, мада оне нису коначно најважније, јер очекујемо у року од неколико недеља обраћање нацији, које ће у међународно-политичком смислу бити посебно значајно због спољно-политичке стратегије коју САД треба да стабилизују у наредном периоду. У сваком случају, ради се о важним данима за глобалну политику, али и САД, које морају да решавају своје значајне проблеме, питања стратешког карактера, која треба да промене квалитет економије САД, која је у ствари мотор, кључна снага глобалне економије.

Разговарао сам са многим људима, било је занимљиво на маргинама различитих догађаја стећи искуства и узети у обзир различите визије тренутне политичке ситуације у САД, у том контексту и на глобалне утицаје. Стекао сам одређене утиске, и сад ћу их стабилизовати током пута за Србију, а онда ћу покушати да сугеришем својим српским пријатељима како да их уграде у политику будућности”.

Да ли вам је необично да сте позив да присуствујете добили ви, а не актуелни председник Томислав Николић?

Тадић: “У америчкој политици не постоји обичај да се на инаугурацију позивају актуелни шефови држава, то није било ни у време док сам ја био председник Републике. С друге стране, добра је околност бити у Вашингтону ових дана, јер ово јесте један фестивал и међународне политике и треба се понашати крајње практично”.

Већ више од пола године нисте на положају председника, а ваша странка није на власти. Из тог новог угла, како вам изгледају односи САД и Србије, питања европске интеграције и Космета? Да ли бар донекле видите континуитет ваше политике у овоме што ради садашња власт?

Тадић: “Не видим донекле, него у свим стратешким питањима видим чисти континуитет. Један новинар ме је питао ‘Да ли вам је жао што ви не настављате своју политику’, ја сам рекао ‘Не’. Ако ће нова влада и нови председник у будућности водити политику коју сам на неки начин поставио на шине у претходне четири године, нема разлога да се жалим. Мене само занима реализација тог циља. Ко ће то реализовати – мање је битно.

Битно је да грађанима Србије буде боље, а моје уверење је да Србија нема бољу политичку опцију него да иде ка Европској унији. То није питање формалног карактера, већ питање суштинских промена нашег друштва. Не постоји бољи и употребљивији модел људске заједнице, који ми можемо да применимо у Србији од оног који постоји на подручју ЕУ. То је једна кристализација најбољих и најефикаснијих искустава у организацији државе и друштва, у подизању конкурентности привреде, успостављању параметара за функционисање државне администрације, који су у сваком случају квалитетнији него што смо ми имали икада у прошлости, у домену поштовања људских права…

На крају, упркос економској кризи са којом се ЕУ суочава, то ће ипак бити простор најквалитетнијег живота и у наредних 20 година, па зашто се Србија не би успостављала по моделу таквог друштва, биће корисно и за наше становништво.

С друге стране, да бисмо решавали тај проблем европских интеграција на ефикасан начин, ми морамо решити једно унутрашње питање које је интернационализовано у међувремену – то је питање Косова и Метохије. Моја политика је била политика трагања за минимумом интереса Србије на Косову и Метохији, али са минимумом који је јасно дефинисан, са дефинисаним такозваним ‘црвеним линијама’, које чувају достојанство нашег народа, које не остављају уверење једне трајне фрустрације у Србији, које би било врло опасно не само за наше становништво и будућност живота многих генерација, већ и за читав регион.

Видим одређени напор у новој влади да се тај минимум интереса дефинише, упркос пребацивању одговорности на претходну владу, па и на мене, да ствари у преговорима техничког карактера нису вођене добро. Оне су вођене онако како можемо да их водимо. Ми већ годинама, деценијама немамо идеалну ситуацију на КиМ, него имамо ону која је врло тешка, и која је последица погрешних историјских одлука, па у тим околностима треба пронаћи решење.

Дакле, то су добри потези нове владе и нове администрације у Србији, које ја видим, али оно што мене брине јесте што не видим да иза свих тих потеза постоји дубља стратешка замисао, јер Србија је земља којој прети велика опасност да на међународном плану буде земља једног питања – то је косовско питање, а да после постане потпуно небитна за међународну заједницу.

Ја сам учинио велики напор у претходном периоду да Србија постане битна на безбедносном међународном пољу, у борби против организованог криминала и тероризма, у политици помирења у региону и да Србија у том смислу на неки начин буде корисна и битна за свет. Да ми тај модел помирења извеземо и другде у свет, да модел борбе против тероризма и организованог криминала буде употребљив и за друге обавештајне безбедносне системе и да Србија не буде земља само помињана по Косову, или у прошлости недовршетку сарадње са Хашким трибуналом, него да буде помињана и по добру.

Како се ваша Демократска странка сналази у опозицији?

Тадић: “Није лако Демократској странци после четири године пуне власти. Постоји једно уверење да је ДС имала претходних 12 година власт, што просто није тачно. То уверење се ствара из тактичких разлога од стране противника ДС. Оно што је несумњива чињеница јесте да је ДС највећи резервоар стручних и политичких потенцијала у Србији, и у том смислу све што се у њој дешава битно је за будућност српског друштва.

Владајућа коалиција има тај хронични недостатак кадрова који су у стању да изводе реформе, које су потребне за Србију. И Демократска странка је кубурила с кадровима, а камоли странке које никад нису имале ни идеју да спроводе реформе, него им је запало сада да их спроводе због тога што немају други оквир за политику, нити су могле да размишљају о другом оквиру за политику. На неки начин смо садашњој коалицији, у претходном периоду, наметнули политику коју она спроводи, што је значајан политички успех. Тако да они данас немају куд, али имају и проблем зато што немају људе којима могу спроводити ту политику.

Додуше прошло је мало времена, можда би се одређени људи могли обучити за нову политику, али је потребно доста година. Велико је питање да ли ће владајућа коалиција опстати или ћемо имати изборе. У том смислу ДС је пред изазовом како да се припреми за нове изборе, после удара који смо имали губећи власт за два процента колико је износио тај изборни пораз”.

 

(ВОА)