Прочитај ми чланак

БОЈКОТ У СРБИЈИ СЕ НАСТАВЉА И опозиција у Смедереву напустила Скупштину

0

Ова седница смедеревске Градске скупштине се, као ретко која у скорије време, ишчекивала са занимањем – не због дневног реда него због евентуалне допуне; усвајања оставке старог и именовања новог заменика градоначелнице Смедерева.

Испоставило се да то није било једино интересантно, за ово друго су се потрудили одборници опозиције, који су напустили седницу претходно развивши транспарент „1 од 5 милиона – Смедерево“.

О оставци Бојана Теофиловића на место заменика градоначелнице Смедерева, заједно са истим чином Владимира Јањића, на функцију члана Градског већа, одборници су информисани када је усвајан дневни ред, да би потом, како Пословник о раду Скупштине предвиђа, добили на знање и ко ће доћи уместо њих двојице.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић (на слици испод, поред Вучића) је изнела предлоге, ко ће поменуту двојицу да замени, а учинила је то уз дискретну, познаваоцима збивања у владајућој странци у Смедереву упадљиву, ограду да је у питању предлог СНС-а, не и њен, барем тако нешто није ниједном поменула. Дејан Стошић је, како је навела, предложен од стране Српске напредне странке за њеног новог заменика, а Светлана Михајловић за члана Градског већа.

О томе какви су односи на челу града и, оно о чему се већ месецима проносе гласови, њени са челом странке која градом, и државом, влада, могла би да каже и фотографија на којој се јасно види први ред у скупштинским клупама; случајно или намерно тек градоначелница је седела сама.

Можда ништа не значи, али тако је било, можете да се уверите и сами. Бојан Теофииловић, заменик у оставци, није се појавио, његов наследник на функцији је био добрих десетак редова даље, а ни известиоци по тачкама које ће уследити, а који су, у сличним ранијим згодама, обично имали о чему да се посаветују са градоначелницом седећи поред ње, сада су заузели позиције на солидном растојању.

Како било, градоначелницини предлози, односно предлози странке, како је сама казала, усвојени су већином којом СНС са коалиционим партнерима располаже, али зато није усвојен предлог представника пољопривредника из редова опозиционих одборника да се тачка о актуелним питањима аграрне политике премести са 21. на трећу у дневном реду. То је био разлог да седницу напусте предлагач ове промене Јовица Вујовић, као и одборници ДСС-а, што је био, испоставило се, тек почетак.

Како је још једном игнорисан предлог осталих опозиционих одборника да се расправља о загађењу ваздуха у Смедереву, односно није увршћен у дневни реде јер се о томе није изјаснило Градско веће, тако је председник Скупштине објаснио, изласком са скупштинског заседања следили су их и остали. Касније, на импровизованој конференцији за штампу, одборници опозиције су појаснили да су овим чином следили оно на шта их обавезује обећање грађанима да ће заступати њихове интересе.

Како то у овим околностима није могуће, јер се већ поодавно, како је речено, скупштинска заседања користе за напредњачке унутарстраначке обрачуне и намиривања, а да се ниједан предлог одборника који стигне ван чланова скупштинске већине не уважава, ма колико био актуелан и значајан за грађане, ово виде као једини начин да се ограде од даљег учествовања од, како су казали, оваквог накарадног управљања градом.

А пре но што су изашли, одборници опозиције су развили транспарент који Смедеревци могу да виде сваког петка на улицама – „1 од 5 милиона“, са Смедеревом у потпису. Председник скупштине је, пошто се снашао, позвао опозиционаре да напусте салу, а када је видео да то нема ефекта запретио искључењем са седнице, што је недуго потом и прогласио, запретивши позивањем обезбеђења које ће ту одлуку да спроведе.

Обезбеђење је, заиста, убрзо дошло, помирљиво замолило одборнике иза транспарента да се удаље, а једини инцидент умало се десио када су опозиционари одмотали плакат са познатом заједничком фотографијом Клинтона и Вучића.

Једном од представника владајуће већине је то очигледно било превише, скочио је са столице, да ли у намери да отме плакат или да се обрачуна са његовим носиоцем, тек и то се, уз посредовање осталих одборника и обезбеђења ускоро смирило. Проглашена је петоминутна пауза, која је потрајала пола сата, након чега је седница настављена, преноси Подунавље.инфо.

У Скупштини града Смедерева, од укупно 70 одборника, СНС има 43 представника (од којих су два члана СПО и један ПУПС), СПС има – 9, Будимо Смедерево (еxДЈБ) – 5, ДСС/Двери – 4, ДС – 4, ЗЗС – 3 и два самостална одборника.