Прочитај ми чланак

Бојан Костреш: Србија мора да мења Устав

0

bojan-kostres

 

НОВИ САД – Лига социјалдемократа Војводине у наредних десетак дана поднеће Скупштини АП Војводине Декларацију којом ће затражити да се покрајински парламент изјасни о потреби за покретање измене постојећег или доношење новог Устава Србије, најавио је данас заменик председника ЛСВ Бојан Костреш.

Декларацијом се жели указати да је уставни положај Војводине неприхватљив и да ће у процесу евроинтеграција Устав свакако морати бити промењен, рекао је Костреш Танјугу.

„Декларацијом желимо да кажемо да војвођанска аутономија мора бити базирана на европским стандардима и стеченим правима“, рекао је он.

Он је објаснио да се Декларацијом не тражи да Војводина иде путем дезинеграције Републике Србије која, како је нагласио, мора остати јединствена.

„Никоме није циљ да прави нове поделе, већ, напротив, желимо да постигнемо јединство по питању аутономије“, истакао је Костреш.

Он је казао да ће термин подношења Декларације зависити од брзине разговора ЛСВ с посланичким групама у покрајинском парламенту.

„Желимо да разговарамо са сваком посланичком групом појединачно и покушамо да по том питању постигнемо консензус. Покушаћемо да обезбедимо већину, а онда да с Декларацијом изађемо пред покрајинску скупштину“, рекао је Костереш.

Он је истакао да ће, и уколико не обезбеди већину, ЛСВ изаћи са Декларацијом у скупштину али ће, како је казао, тада у тој странци знати да ће морати сами да се боре за ту идеју, јер ће остали, како је нагласио, бити задовољни „срамним положајем Војводине у Уставу Србије“.

Према Кострешовим речима, уставно-правни положај Војводине је неприхватљив и јасно је да „никакво ново писање Статута или његово преправљање, неће Војводину довести у ситуацију да на прави начин акумулира своју аутономију“.

„Немогуће је било шта променити из простог разлога што је уставни оквир лош. Седам процената (републичког буџета за Војводину) је најпогрешнија ствар која је могла да уђе у Устав, а сведоци смо да се ни она годинама не остварује“, рекао је Костреш.

Он је казао да се нада да ће у Скупштини АП Војводине наићи на разумевање, како код коалиционих партнера, тако и код опозиције, а уколико за Декларацију не добију подршку коалиционих партнера, накнадно ће одлучити о корацима које ће предузети.

„ЛСВ на себе повлачи одговорност да стане на чело тог посла и спремни смо да тај посао урадимо до краја. И уколико не добијемо подршку у скупштини, никада се нећемо одрећи идеје да се мора писати нови Устав и да положај Војводине мора бити редефинисан у оквиру тог Устава“, закључио је Костреш.

(Танјуг)